Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

«Βόμβα» στις συντάξεις χηρείας: Δείτε τις νέες μειώσεις που πέρασαν στα... ψιλά!

«Βόμβα» στις συντάξεις χηρείας: Δείτε τις νέες μειώσεις που πέρασαν στα... ψιλά!

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Άσχημα τα νέα για όσους αιτήθηκαν συντάξεις χηρείας μετά τις 13/5/2016, καθώς οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του νόμου Κατρούγκαλου που καθορίζουν τα οριστικά ποσά των επιζώντων δικαιούχων δεν έχουν σχέση με όσα νομίζουν...


Ένας ασφαλιστικός νόμος γεμάτος εκπλήξεις τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας, αποδεικνύεται η... «έμπνευση» του Γιώργου Κατρούγκαλου. Καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια, κρυφά σημεία και ψιλά γράμματα που πλήττουν όλο και περισσότερο τους απόμαχους της ζωής και τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες το Newsbomb.gr από δικαιούχους συντάξεων χηρείας, τα ποσά που θα λάβουν δεν θα είναι μόνο μειωμένα κατά 50% του αρχικού ποσού που ελάμβανε ο θανών, αλλά θα είναι ακόμη περισσότερο «κουτσουρεμένα», καθώς τα συγκεκριμένα ποσά θα επανυπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.
Αναλυτικά, οι νέες συντάξεις χηρείας που αφορούν σε θανάτους μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (13/5/2016), πρώτα θα επανυπολογιστούν με τα ποσοστά του νέου νόμου και στη συνέχεια θα δοθεί το 50% στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα μοιραστούν το 50% (25%+25%) μέχρι να ενηλικιωθούν.

Στην... πράξη

Εάν για παράδειγμα, ο θανών ελάμβανε σύνταξη 800 ευρώ, τότε η επιζώσα σύζυγος θα πρέπει να περιμένει τον επανυπολογισμό του συγκεκριμένου ποσού (των 800 ευρώ) βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, και αφού βγει το νέο ποσό -που κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται στα 650 ευρώ-, τότε θα πρέπει να αναμένει και τον νέο υπολογισμό της, αφού η χήρα θα πάρει το 50% του ποσού των 650 ευρώ. Με λίγα λόγια, το ποσό που θα εισπράξει θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 50%. 
Αναλυτικά:
Σύνταξη 800 ευρώ
α΄μείωση: 650 (-150 ευρώ προσωπική διαφορά) με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού
β΄μείωση: 325 ευρώ (-325 ευρώ) με βάση τη μείωση του 50%

Ο Γολγοθάς των συντάξεων χηρείας

Χαμένοι φαίνεται πως είναι καθ' ολοκληρίαν όσοι διεκδικούν συντάξεις χηρείας, καθώς σύμφωνα με τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα οι επιζώντες σύζυγοι δικαιούνται σύνταξη μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 12, δικαιούνται σύνταξης μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, κατά την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου-συνταξιούχου συζύγου.
Εάν όμως έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούνται σύνταξη για διάστημα μόλις τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούνται σύνταξη για διάστημα μόνο τριών ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες