Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Sodade | H ιστορία του ωραιότερου τραγουδιού της ξυπόλητης βασίλισσας, Cesaria Evora


Το υπέροχο τραγούδι της ερμηνεύτριας που προτιμούσε να τραγουδά ξυπόλητη, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια που επικρατούσε στην πατρίδα της.- Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Το υπέροχο τραγούδι της ερμηνεύτριας που προτιμούσε να τραγουδά ξυπόλητη, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια που επικρατούσε στην πατρίδα της.- Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Sodade.
`Ενα τραγούδι που όσες φορές και να το ακούσεις δύσκολα το βαριέσαι… Ερμηνεύτριά του, μια διεθνώς αναγνωρισμένη ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήριο που έγινε "βασίλισσα της μόρνα" χωρίς να φοράει παπούτσια. Η γυναίκα που έμαθε να τραγουδά στη χορωδία του ορφανοτροφείου όπου και μεγάλωσε. Η συγκλονιστική Cesaria Évora .
Στα 16 της χρόνια συναντά έναν ναυτικό, τον Εντουάρντο. Εκείνος τη διδάσκει τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas. Τα τελευταία, είναι τα τραγούδια της μελαγχολίας, της νοσταλγίας, της μετάνοιας, αλλά και της λύπης. 
 Το Sodade είναι το τραγούδι που την καθιερώνει και γίνεται η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη επιτυχία στη Γαλλία (αν και δεν ήταν στα γαλλικά). Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, την πείθει να μεταβεί στο Παρίσι για την ηχογράφηση του άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα).
 
Το άστρο της αρχίζει να ανατέλλει, καθώς το περίφημο “Sodade” σηματοδοτεί την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική. Το άλμπουμ δέχεται τις καλύτερες κριτικές και η Cesária Évora γίνεται στα 47 της χρόνια ένα διεθνές αστέρι.
Τί σημαίνει όμως sodade;
Η έννοια του πορτογαλικού όρου saudade είναι αρκετά περίπλοκη, ώστε είναι είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Γενικά σημαίνει νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια. Η έκφραση της "sodade" αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Το υπέροχο Sodade έγινε και ελληνικό τραγούδι...
To Μάρτιο του 2003 η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Vox ηχογραφεί την εμπλουτισμένη έκδοση του album της για τις ευρωπαικές χώρες: ”Eleftheria Arvanitaki Live”. Το ντουέτο με τη Cesária Évora με τίτλο “Sodade”, βρίσκεται ανάμεσα στις δεκαεπτά επιτυχίες του δίσκου. Η μουσική είναι των Amandio Cabral και Luis Morais, ενώ οι στίχοι των Amandio Cabral και Μιχάλη Γκανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες