Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Στην «επιφάνεια» το USS Indianapolis...

72 χρόνια μετά τη βύθισή του...

Πρόκειται για το καταδρομικό που μετέφερε μυστικά τα εξαρτήματα για την ατομική βόμβα της Χιροσίμα...

Για πάρα πολύ καιρό παρέμενε άγνωστο το ακριβές σημείο που το καταδρομικό USS Indianapolis, το οποίο τορπίλισε ιαπωνικό υποβρύχιο δύο εβδομάδες πριν από...
το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε βυθιστεί. Τελικά, 72 χρόνια αργότερα, το ναυάγιό του εντοπίστηκε.

Το κουφάρι του πλοίου του αμερικανικού ναυτικού εντοπίστηκε στην θάλασσα των Φιλιππίνων, σε βάθος 5,5 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft κι επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε τις έρευνες. Το θωρηκτό, με πλήρωμα 1.996 ανδρών, βυθίστηκε σε μόλις 12 λεπτά τη νύχτα της 29ης προς 30ης Ιουλίου του 1945.

Τορπιλίστηκε λίγες ημέρες αφού είχε ολοκληρώσει με επιτυχία μια απόρρητη αποστολή: να μεταφέρει προς τον Ειρηνικό εξαρτήματα της ατομικής βόμβας που επρόκειτο να σπείρει τον θάνατο στη Χιροσίμα την 6η Αυγούστου του 1945.Περίπου 800 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων χωρίς σωσίβια γιλέκα, περιπλανήθηκαν πάνω σε αυτοσχέδια πλεούμενα στην θάλασσα, περικυκλωμένοι από καρχαρίες, για σχεδόν 5 ημέρες. Όταν η βοήθεια έφθασε, είχαν απομείνει 316 επιζώντες: 22 εξ αυτών ζουν έως σήμερα, σύμφωνα με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

«Το να μπορέσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στους θαρραλέους άνδρες του USS Indianapolis χάρη στην ανακάλυψη ενός ναυαγίου που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια πραγματική τιμή» επισήμανε ο Πολ Άλεν.

Σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, αυτή η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή δεδομένου του «βάθους που εντοπίστηκε το ναυάγιο»...nonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες