Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017



Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα με 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συγκεντρώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, όπως ανέδειξε η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, λίγες ημέρες μετά τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ.

Στην κάρτα που αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 30,5% των προτιμήσεων όσων ρωτήθηκαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έναντι 17,5% που συγκεντρώνει το βασικό κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την 3η θέση δίνεται μάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, που έχει πάρει προβάδισμα με 7,5%, έναντι 7% της Χρυσής Αυγής, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 6,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, με το Ποτάμι να είναι στο 1%, τους ΑΝΕΛ στο 2% και την Ένωση Κεντρώων επίσης στο 2%. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο κυμαίνεται στο 16%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αν και η διαφορά διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις η Νέα Δημοκρατία έχασες 2,5 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε ανάλογο ποσοστό.
Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (85,5%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%), ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα (75%). Το 58,5% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ για το ναυάγιο στο Σαρωνικό κόλπο και τη ρύπανση που προκάλεσε το 53,5% θεωρεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρει πολιτική ευθύνη.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5% (έναντι 33% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5% (από 15%), 7,5% σημειώνει η ΔΗΣΥ (από 6%), 7% η ΧΑ (σταθερό), 6,5% καταγράφει το ΚΚΕ (έναντι 7,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), 2% η Ένωση Κεντρώων (από 2,5%) 2% οι ΑΝΕΛ (σταθερό), 1% Το Ποτάμι (από 2%) «άλλο κόμμα» δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων, ενώ 16,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, το 85,5% απαντά ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το 9,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς πρόσθετα μέτρα ενώ το 5% απαντά δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Στην ερώτηση αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 80% απαντά προς τη λάθος, το 14,5% προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 5,5% απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Ακόμα, το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο χρόνο ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση, το 28% πιστεύει ότι σίγουρα θα χειροτερεύσει, το 22,5% ότι μάλλον θα χειροτερεύσει, 7,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 2% ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και 1% δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση σίγουρα θα βελτιωθεί.
Το 58,5% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, το 34% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 6% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ το 46% αναφέρει ότι δεν πείστηκε, το 47,5% ότι δεν τον παρακολούθησε και 6% δηλώνει ότι πείστηκε. Αντίστοιχα, το 38% αναφέρει ότι δεν πείστηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 41,5% ότι δεν τον ακολούθησε και το 19,5% ότι πείστηκε.
Το 75,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα, το 18% εκτιμά ότι δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις ενώ το 6,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Όσον αφορά τη ρύπανση στο Σαρωνικό που προκάλεσε το ναυάγιο το 53,5% θεωρεί ότι ο κ. Κουρουμπλής ευθύνεται πολιτικά, το 31,5% δηλώνει ότι έκανε ό,τι κρίθηκε απαραίτητο και δεν υπάρχει λόγος παραίτησης ενώ το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες