Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Καταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης...

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με...
βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, χωρίς διάκριση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων

Ωφελημένες είναι και οι γυναίκες–μητέρες ανηλίκων που είχαν ασφαλιστεί για πρώτη φορά ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια το 2011 ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, καθώς αποκτούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 4-5 έτη νωρίτερα αν κριθούν με καθεστώς πρώην ΙΚΑ (τελευταίος φορέας)

Το «πράσινο» φως για την απονομή συντάξεων άναψε η έκδοση δύο εγκυκλίων που δημοσιοποίησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Η σημαντικότερη αφορά τον υπολογισμό και την απονομή συνταξιοδοτικών παροχών διαδοχικής ασφάλισης και δη τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13.5.2016 και μετά. Οι εκκρεμείς υποθέσεις αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται σε περισσότερες από 20.000 και αφορούν το 25% των εκκρεμών στο ΙΚΑ και το περίπου 30% στον ΟΑΕΕ. Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που έχουν ένσημα και στο εξωτερικό (ομογενείς, μετανάστες κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με την εγκύκλιο:
 

Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά τις 13.5.2016.
Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 1.1.2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ειδικότερα, οι διατάξεις εφαρμόζονται οριζόντια για όσους έχουν καταθέσει αίτηση με διαδοχική μετά τις 13.5.2016 ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, ενώ με τους νέους κανόνες καταργείται η διάκριση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων (πριν και μετά την 1.1.1993)...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες