Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Στην Ελλάδα συντελείται ένα διαρκές έγκλημα κατά των καρκινοπαθών

ΠΟΕΔΗΝ: Στην Ελλάδα συντελείται ένα διαρκές έγκλημα κατά των καρκινοπαθών
Ένα διαρκές έγκλημα κατά των καρκινοπαθών συντελείται στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς η διάγνωση του καρκίνου με Pet CT κατάντησε «ο δρόμος προς την Ιθάκη», σημειώνοντας, πως για 10 εκατ. ευρώ, πεθαίνουν χιλιάδες καρκινοπαθείς λόγω καθυστερημένης διάγνωσης.

Έτσι, αναγκάζονται οι Έλληνες καρκινοπαθείς και πηγαίνουν Τουρκία και Βουλγαρία ή στον Ιδιωτικό τομέα για διάγνωση, σημειώνει η Ομοσπονδία, εκλιπαρώντας για «λίγη τσίπα από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη».
Που είναι οι επενδύσεις κατά του καρκίνου με απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και τα χρήματα του αντικαρκινικού εράνου; ρωτά η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως η μη διενέργεια της εν λόγω διαγνωστικής εξέτασης αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό θνησιμότητας καθ’ ότι η νόσος δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά στο αρχικό της στάδιο.
Αναφορικά με την εξέταση PET CT – SCAN, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει:
- Διαγνωστική εξέταση ζωής για τους καρκινοπαθείς η οποία ανιχνεύει καρκίνους σε πολύ αρχικό στάδιο
- 4 Δημόσια Νοσοκομεία όλα και όλα διαθέτουν μηχανήματα PET CT για την διενέργεια της εξέτασης
- Τα Δημόσια Νοσοκομεία κάνουν 26 – 30 εξετάσεις καθημερινά και άλλες 40 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα
-  Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση, αφού με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών, θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000 PET CT κατ’ έτος!!!
Οι λόγοι αποκλεισμού σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι:
- Λίστες αναμονής στα Νοσοκομεία 1 ½ μήνας. Έρχεται η σειρά τους, όταν είναι αργά να αντιμετωπιστεί η Νόσος.
- Απόσταση από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να βρουν PET CT. Πολλά έξοδα και ταλαιπωρία.
- Εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν εγκρίνεται η εξέταση PET CT. Τα εμπόδια τίθονται για να γλιτώσει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ. Πετάνε στον καιάδα καρκινοπαθείς για 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ότι προσπάθησαν να κάνουν στη μικρή Νεφέλη, που ευτυχώς δεν το κατάφεραν
Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί πως η εξέταση στοιχίζει 1.500 ευρώ. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ.
Για την διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή Ραδιοφάρμακου που η κάθε δόση κοστίζει 750 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει τρία μηχανήματα PET CT και Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου, ενώ 5.000 κατ’ έτος καρκινοπαθείς απευθύνονται για PET CΤ στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες της Ευρώπης! Ένα Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει περισσότερες υποδομές για τους καρκινοπαθείς απ’ ότι διαθέτει όλο το ΕΣΥ της Ελλάδας, καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος κάνουν την εξέταση PET CΤ στο Νοσοκομείο Βάρνα της Βουλγαρίας με κόστος 200 – 300 ευρώ.
Και καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ:
Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω γήρανσης του πληθυσμού.
Ο καρκίνος σύμφωνα με μελέτες είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων στα άτομα άνω των 65 ετών. Συνέπεια αυτού, θα είναι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ογκολογικές υπηρεσίες, ενώ τα κακοήθη νοσήματα θα παραμείνουν ως η κύρια αίτια θανάτου των Ελλήνων.
Οι περικοπές στις Δημόσιες Δαπάνες υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ (τριτοκοσμικό ύψος δαπανών) είναι η αιτία που βρίσκονται σε απόγνωση οι ασθενείς με καρκίνο.newsone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες