Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Άρθρο 155 εσείς, ανεξαρτησία εμείς»...

Διέρρευσε στον ισπανικό Τύπο η επιστολή-απάντηση του ηγέτη της Καταλονίας στον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο Πουτζντεμόντ επιμένει στη...
δέσμευση σε διάλογο και διαπραγμάτευση αλλά διαμηνύει ότι εάν ο Ραχόι ενεργοποιήσει το άρθρο 155, τότε και ο ίδιος θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Απαράδεκτος εκβιασμός», η πρώτη αντίδραση της Μαδρίτης.

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έδωσε η Μαδρίτη στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να κάνει πίσω στην απόφασή της να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας, διέρρευσε στον ισπανικό Τύπο η επιστολή-απάντηση του ηγέτηςτης περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, στον Ισπανό πρωθυπουργό που τον καλούσε να φερθεί «λογικά και μετρημένα».

Όπως γράφει η La Vanguardia, στην επιστολή, που είναι μικρότερη από την πρώτη απάντηση της Βαρκελώνης, ο Πουτζντεμόντ επιμένει στη δέσμευση σε διάλογο και διαπραγμάτευση και εκφράζει τη λύπη του για την καταπιεστική τακτική της Μαδρίτης απέναντι στην προσδοκία της ανεξαρτησίας· τακτική που εκδηλώθηκε και με τη φυλάκιση των Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Ωστόσο, εάν ο Ραχόι ενεργοποιήσει το άρθρο 155, τότε και ο Πουτζντεμόν διαμηνύει ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος της Καταλονίας υπερασπίστηκε με θέρμη αυτή τη θέση απέναντι στα στελέχη του κόμματός του χθες, εκφράζοντας την άποψη πως «ότι έγινε, έγινε» και είναι έτοιμος να κηρύξει την ανεξαρτησία εφόσον η απάντηση του Ραχόι είναι αρνητική.

Και όπως φαίνεται θα είναι, αφού κυβερνητικές πηγές από τη Μαδρίτη χαρακτήρισαν ήδη την απόφαση του Πουτζντεμόν «απαράδεκτο εκβιασμό» και του διεμήνυσαν ότι αυτός και μόνο αυτός θα είναι υπεύθυνος πλέον για την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος και την αναστολή της αυτονομίας της επαρχίας.

Μαριάνο Ραχόι 
Στη χθεσινή συνεδρίαση των στελεχών του  Καταλανικού Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDECat), στο οποίο ανήκει ο Πουτζντεμόν, όλοι συμφώνησαν να στηρίξουν τη θέση του Καταλανού ηγέτη και του ζήτησαν «να υπερασπιστεί τους θεσμούς της Καταλονίας διότι έχουν επενδύσει τα πάντα σε αυτόν τον αγώνα και δεν θέλουν να τα χάσουν όλα».

Στη συνάντηση αυτή, που βασικό στόχο είχε τη συσπείρωση, δεν έγινε καθόλου κουβέντα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια.

► Το τελεσίγραφο της Μαδρίτης στη Βαρκελώνη εκπνέει σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της αυτονομίας της Καταλονίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να στείλει λεπτομερές σχέδιο στη Γερουσία αναφέροντας τις αρμοδιότητες της τοπικής κυβέρνησης που θα αφαιρέσει.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γερουσίας θα στείλει την κυβερνητική πρόταση στην επιτροπή, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αυτόνομες περιφέρειες ,ενώ θα ζητηθεί η άποψη και του Κάρλες Πουτζντεμόν για τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη. Το σχέδιο θα μπορεί να τροποποιηθεί πριν ψηφιστεί από τη Γερουσία.

Πηγές από τη Ισπανική βουλή αναφέρουν πως η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου όμως, ακόμα και ένα λεπτό πριν τη σχετική ψηφοφορία, ο Κ. Πουτζντεμόν, θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες