Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο στρατός αναλαμβάνει τη σίτιση και τη στέγαση των εκπαιδευτικών σε Μύκονο-Σαντορίνη


Ο στρατός αναλαμβάνει τη σίτιση και τη στέγαση των εκπαιδευτικών σε Μύκονο-Σαντορίνη
Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν να καλύψουν, έστω και προσωρινά, τις ανάγκες των εκπαιδευτικών -νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών- που διορίζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, καθώς και σε άλλες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, με έντονη τουριστική ανάπτυξη, όπου παρατηρήθηκε φέτος μεγάλο πρόβλημα, ενώ καταγράφηκαν και εικόνες ντροπής. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. 
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Χιωτάκης, ο Δήμαρχος Θήρας,  Αναστάσιος Νικ. Ζώρζος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του δήμου. Επίσης, ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νίκος Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Θανάσης Κικινής, καθώς και μέλη των προεδρείων των δύο Ομοσπονδιών και εκπρόσωπος των λειτουργών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σαντορίνης.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, «διατυπώθηκαν οι παράμετροι του προβλήματος, προτάσεις καθώς και σκέψεις για την αντιμετώπισή του, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των φορέων, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, θα εξειδικεύσουν τα  βήματα που απαιτούνται.
Ήδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επεσήμανε ότι το υπουργείο  θα αναλάβει να διασφαλίσει τη δυνατότητα σίτισης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί η γενικότερη συμβολή του υπουργείου και με χώρους που ενδέχεται να μπορεί να διαθέσει για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες στέγασης, ειδικά στα δύο νησιά που παρατηρήθηκε η όξυνση του προβλήματος».
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στα ΜΜΕ:
«Καταρχάς η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη να βρεθούν οι άμεσες λύσεις σε σχέση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Συμφωνήσαμε και στα δύο αυτά νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη) να αναζητήσουμε τις λύσεις, οι οποίες θα απαντούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο θέμα και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι μόνο από τους δημάρχους, αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας και από εμάς, υπήρξε η δέσμευση να δρομολογήσουμε αυτές τις λύσεις, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ή να μετασκευαστούν για την ακρίβεια κάποιες υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης.
Πιο σημαντικό είναι το  βραχυπρόθεσμο θέμα. Εκεί έχουμε τη δέσμευση, εκ μέρους του Δημάρχου Μυκόνου ότι θα υπάρξει -όπως προβλέπεται από τη δυνατότητα που δώσαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών, με το νόμο που ψηφίσαμε στα τέλη Ιουλίου, ότι οι όσοι δήμοι μπορούν, να δίνουν ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης για σίτιση και στέγαση- ένα τέτοιο ποσό της τάξης των περίπου χιλίων ευρώ ετησίως για κάθε εκπαιδευτικό.
Κάναμε έκκληση και προς τον δήμαρχο της Σαντορίνης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να πράξει κάτι ανάλογο. Μου είπε ότι θα το σκεφτεί, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε, και θα απαντήσει τις επόμενες τρεις ημέρες.

Θα θέλαμε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση. Βεβαίως θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι παρουσιάζεται, σε συγκεκριμένα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, με πολλά έσοδα και για τους κατοίκους αλλά και τον δήμο κατ’ αναλογία, με αποτέλεσμα την  εκτίναξη της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Νομίζω όμως ότι πάνω από όλα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, και η Πολιτεία και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών -που το κατανοούν-, αλλά και οι τοπικές αρχές καθώς και οι κάτοικοι εκεί, ότι η εξασφάλιση της στέγης για τον γιατρό για τον εκπαιδευτικό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σε τελική ανάλυση θα έλεγα ότι η παροχή και το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι κάτι ανεκτίμητο και για αυτό νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει, με δεδομένες τις υπόλοιπες δυσκολίες που έχουμε.
Θα γίνουν συναντήσεις εργασίας, πια, ξεχωριστά για την περίπτωση της Μυκόνου και για την περίπτωση της Σαντορίνης. Εκεί που είναι πιο οξυμένο το πρόβλημα. Βλέπετε ότι σε άλλους -ας το πούμε έτσι «δεύτερης κατηγορίας»- δήμους εκεί υπάρχει λύση, βάζουν όλοι πλάτη και δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η ανακατασκευή κτιρίων αφορά σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο και μπορούν να παραχωρηθούν στον Δήμο για αυτή την χρήση».
Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: «Συναντηθήκαμε, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και  τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα με τους δημάρχους της Μυκόνου και της Σαντορίνης και τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
Σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν το πρόβλημα της στέγασης εκπαιδευτικών σε αυτά τα δυο νησιά. Όπως ξέρετε υπάρχει μία τεράστια δυσκολία να βρουν καταλύματα και να τα βρουν και σε τιμές που να μπορούν να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί με τους μισθούς που παίρνουν.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντικά. Υπάρχει μία πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου για να προχωρήσει σε κάποιου είδους επιδοματική πολιτική. Υπάρχει μια συμφωνία από όλους για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος, μετατροπή διαφόρων δημοσίων κτηρίων  σε κατοικίες για δημόσιους υπάλληλους αλλά αυτό είναι ένα πράγμα μακροπρόθεσμο.
Οι Δήμοι πρέπει να βοηθήσουν στη λύση αυτών των προβλημάτων.
Κάναμε μία έκκληση στους δήμαρχους και τα δημοτικά συμβούλια να αναλάβουν το πρόβλημα αυτό της κατοικίας των εκπαιδευτικών μας και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τους εκπαιδευτικούς και άρα να αγκαλιάσουν την εκπαίδευση σ αυτά τα δυο νησιά.  Μιλάμε για τους δυο από τους πλουσιότερους δήμους της  Ελλάδας. Και η δαπάνη είναι ελάχιστη σε σχέση  με τον πληθυσμό και τα τεράστια έσοδα που έχουν αυτοί οι δήμοι. Δεν τίθεται θέμα οικονομικό.
Στη Σαντορίνη, έχουμε διορίσει 155 αναπληρωτές και 65 στη Μύκονο. Το ερώτημα δεν είναι ο αριθμός,  είναι αν ένας εκπαιδευτικός  επιτρέπεται στα δυο πιο πλούσια νησιά του τόπου μας να μην είναι σε θέση να διαβιώνει αξιοπρεπώς και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Μιλάμε για εκπαιδευτικούς.  Εμείς κάνουμε μία έκκληση στην κοινωνία να κατανοήσει το τι σημαίνει ο εκπαιδευτικός που φτάνει όπου υπάρχει ανάγκη  ειδικότερα δε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με την χρονικά περιορισμένη σχέση εργασίας που έχουν».
Φωτογραφία: SOOC liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες