Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Μισθός συντάκτη και στα ειδησεογραφικά sites...

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοσιογραφος
...με απόφαση Εφετείου...
Μια σημαντική δικαστική απόφαση ελήφθη πρόσφατα, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σταθμός για τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, καθώς...
αναφέρει κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι στα sites δικαιούνται μισθό συντακτών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών με αριθμό 3736 δημοσιεύθηκε στις 26/07/2017 και σύμφωνα με αυτή επιβεβαιώνεται η απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ως άκυρη και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου από την ιστοσελίδα “www.dealnews.gr”.Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να δημιουργήσει ισχυρή παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους στις γαλέρες του διαδικτύου, οι οποίες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, λειτουργούν ως σύγχρονα κάτεργα παρέχοντας στους «αόρατους» εργαζόμενους πενιχρούς μισθούς και ισχνά έως ανύπαρκτα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ο αγώνας που έδωσε ο συγκεκριμένος συνάδελφος, η συνέλευσή μας και άλλοι/ες αλληλέγγυοι στάθηκε ικανός να παράγει τα συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα και ευελπιστούμε να αποτελεί οδηγό και για άλλους συναδέλφους/ισσες ώστε να καταφέρουμε συλλογικά και αυτο-οργανωμένα ν’ ανατρέψουμε τις συνθήκες της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, τις 10ωρες και 12ώρες βάρδιες και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Η υπόθεση στο site dealnews.gr

Τον Μάρτιο του 2011 η διεύθυνση της εταιρείας Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ» (ιδιοκτησίας Παύλου Δημητριάδη) απέλυσε έναν εργαζόμενο o oποίος αμειβόταν με 450 ευρώ για 48 ώρες εργασία την εβδομάδα, χωρίς ασφάλιση.
Ο εργαζόμενος απαίτησε δεδουλευμένα βάσει της σύμβασης συντακτών και να κηρυχθεί παράνομη η απόλυση του που ακολούθησε τη συμμετοχή του στην γενική απεργία στις 23/02/11.
Ο εργαζόμενος δικαιώθηκε και κέρδισε να κριθεί άκυρη η απόλυσή του αλλά και να του αναγνωριστεί ότι αντί για για τα «μαύρα» με τα οποία πληρωνόταν, θα έπρεπε να απασχολείται ως μισθωτός εργαζόμενος με σύμβαση συντάκτη.
Τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης είναι η ετυμηγορία του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών το οποίο με την απόφαση υπ’ αριθμόν 3736, στις 26/7/2017, απέρριψε την έφεση της εταιρείας “Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ” κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, το οποίο σε συνεδρίαση του στις 25/11/2013 έκρινε ως άκυρη και καταχρηστική την απόλυση του.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών που στις 23/02/12 αποφάσισε ότι ως μισθωτός εργαζόμενος με την ιδιότητα του εσωτερικού συντάκτη θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών.
Έτσι σήμερα, ο εργαζόμενες έχει δικαιωθεί από την επιθεώρηση εργασίας, το δικαστήριο για ασφαλιστικά μέτρα, το πρωτόδικο δικαστήριο και μετά από 6 χρόνια και από το Εφετείο.
Πλέον, η “Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ” είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τους μισθούς που αναλογούσαν στον εργαζόμενο για το διάστημα απασχόλησης του καθώς και τους μισθούς υπερημερίας που του χρωστούνται, καθώς η απόλυση κρίθηκε άκυρη.

Οι δικαστικές αποφάσεις
Τα δύο βασικά «κεκτημένα» από τις αποφάσεις αυτές που πρέπει να κρατήσει κάθε εργαζόμενος/η σε διαδικτυακό κάτεργο –είτε «μαύρος», είτε «μπλοκάκιας», είτε “υπάλληλος γραφείου” των 490 ευρώ- είναι τα εξής:
α. Ότι από τη στιγμή που εργάζεται σε χώρο και χρόνο εργασίας που καθορίζει ο εργοδότης και υπό την εποπτεία αρχισυντάκτη, υπόκειται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας ακόμα και αν δεν έχει υπογράψει ποτέ ανάλογη σύμβαση, και
β. Ότι η ειδικότητα όσων εργάζονται σε ειδησεογραφικά μέσα, ανεβάζοντας ειδήσεις σε διαδικτυακές ιστοσελίδες, είναι η ειδικότητα του εσωτερικού συντάκτη, όπως αυτή ορίζεται στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών.
Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έρχεται να δικαιώσει τη συνδικαλιστική διεκδίκηση ενός εργαζόμενου ο οποίος, αν και αποκλεισμένος ως “μαύρος” ανασφάλιστος από τα σωματεία του κλάδου, κατάφερε να συλλογικοποιήσει τον λόγο και τη δράση του μαζί με άλλους εργαζόμενους των ΜΜΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη katalipsiesiea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες