Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ: 3 χρόνια και πλέον φυλακή στον αρχισυντάκτη της Cumhuriyet για 1 tweet.Συνεχίζεται η κράτηση του Προέδρου Διεθνούς Αμνηστείας.

Un homme brandit un numéro du «Cumhuriyet» à Istanbul, en septembre 2017.
Συνεζίζεται το καθεστώς τρόμου και διώξεων κατά του τύπου και ακτιβιστών στην Τουρκία. Την Τρίτη δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε τον αρχισυντάκτη του site της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet σε 3 χρόνια κι 1 μήνα φυλακή με την κατηγορία ότι έκανε « τρομοκρατική προπαγάνδα » σ΄ένα tweet, μεταφέρει το έντυπο.

 Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο Oguz Güven καταδικάστηκε σε 3 χρόνια κι ένα μήνα φυλακή γιατί έκανε σύμφωνα με το δικαστήριο τρομοκρατική προπαγάνδα για λογαριασμό του κινήματος του ιεροκήρυκα  Fethullah Gülen, που η Άγκυρα θεωρεί ως εγκέφαλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.Επίσης ο Güven αναγνωρίστηκε ομοίως ως ένοχος την Τρίτη γιατί  « νομιμοποίησε κι εμψύχωσε τις μεθόδους  » του (PKK), με tweets πριν 2 χρόνια σύμφωνα με την Cumhuriyet.
Το αφεντικό, ο αρχισυντάκτης και πολλοί δημοσιογράφοι ομοίως δικάστηκαν στο πλαίσιο μιας δίκης όπου κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν 3 τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Cumhuriyet απορρίπτει ως  « παράλογες » τις κατηγορίες και λέει ότι η όλη δίωξη στοχέυει στο να πλήξει μια από τις τελευταίες αναξάρτητες εφημερίδες.
Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση επί 180 στην κατάταξη του 2017 για την ελευθερία του τύπου σύμφωνα με το RSF.
Παράλληλα την Τετάρτη δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την διατήρηση σε κράτηση του προέδρου της Amnesty International στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ανήκει στο κίνημα του Fethullah Gülen, ανέφερε η ΜΚΟ.
Ο Taner Kiliç διατηρήθηκε σε « καθεστώς προσωρινής κράτησης παρά μια ολοσχρή απουσία αποδείξεων εναντίον του « ,ανέφερε η Amnesty International στο site της στο internet.
Ο  Kiliç δικάστηκε με 10 άλλους ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ των οποίων η Διευθύντρια της Αμνηστείας στην Τουρκία η Idil Eser, το γερμανό υπήκοο Peter Steudtner, και το σουηδό υπήκοο Ali Gharavi, όλοι κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν 3 « τρομοκρατικές οργανώσεις« : το κίνημα του Gülen,το (PKK) κι ένα groupuscule της ακροαριστεράς το DHKP-C.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες