Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Απόστημα στο δόντι: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση


Απόστημα στο δόντι: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία συνοδεύεται από πόνο.

Συνήθως προκαλείται από βαριά τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από κάποιο τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρωγμή στο σμάλτο του δοντιού (αδαμαντίνη), από την οποία εισέρχονται βακτήρια που προσβάλλουν τον πυρήνα του δοντιού (τον πολφό).
Η φλεγμονή μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη ρίζα του δοντιού στο οστό (φατνίο) που στηρίζει το δόντι.

Συμπτώματα

Όταν υπάρχει απόστημα, ο ασθενής έχει έντονο πονόδοντο με σουβλιές ή πόνο που δημιουργεί το αίσθημα ότι κάτι χτυπάει μέσα στο ούλο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Πόνος κατά τη μάσηση
- Ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο
- Πικρή γεύση στο στόμα
- Κακοσμία
- Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό
- Ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων
- Ανοιχτό έλκος που πυορροεί στην επιφάνεια του ούλου
4ed82ca530690c0fc742ad725741945f XL

Αντιμετώπιση

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, η σωτηρία του δοντιού και η πρόληψη επιπλοκών. Για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενδέχεται να χρειαστεί να ανοιχτεί το απόστημα και να γίνει παροχέτευση του πύου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το δόντι με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απονεύρωση. Απονεύρωση μπορεί να χρειάζεται να γίνει και για την αφαίρεση τυχόν κατεστραμμένου ιστού της ρίζας μετά την υποχώρηση της φλεγμονής.
Τότε μπορεί να προστεθεί και θήκη στο δόντι (στεφάνη ή κορώνα). Μπορεί επίσης να γίνει εξαγωγή του δοντιού και παροχέτευση από το φατνίο. Τέλος, παροχέτευση του αποστήματος μπορεί να γίνει και με διάνοιξη του πρησμένου ούλου. Για την ταχύτερη καταπολέμηση της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά. Για την ανακούφιση από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί το απόστημα συνιστώται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο και γενικής χρήσης παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη. newsone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες