Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Στον αέρα πάνω από χίλιοι επικουρικοί γιατροί...

και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ...

Παρατείνεται η αγωνία των χιλίων και πλέον επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς...
η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, θεωρεί μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας τους που υπερβαίνουν το 24μηνο.

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στο τέλος του 2018.

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί», λέει στην «Εφ.Συν» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και προσθέτει ότι «καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Για τον λόγο αυτό η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Το θέμα προέκυψε όταν στην τηλεφωνική παρέμβαση της προέδρου της Ομοσπονδίας γιατί οι πάρεδροι στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Πρέβεζα πάλι δεν υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής επικουρικών, ενημερώθηκε από την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου κλιμακίου, το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017.

Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευσή της, για τους επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της «συγγνωστής πλάνης» και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά  ποσά».   

Είναι πρόκληση, σημειώνει η Αφρ. Ρέτζιου, από τη μία η κυβέρνηση «να αναγνωρίζει» «το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί», «τη στήριξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας» και από την άλλη να τους «ανταμείβει» παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.     .

Μοναδική λύση διαχρονικά η Ομοσπονδία βλέπει την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες