Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια της εφορίας...

Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια της εφορίας...και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος...

Γλιτώνουν και φέτος τη φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια και από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους χιλιάδες φορολογούμενοι με περιστασιακή απασχόληση.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική διάταξη η οποία θα προβλέπει για τη φορολογική δήλωση του 2018 ότι οι φορολογούμενοι οι...
οποίοι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν τόσο για το πραγματικό τους εισόδημα όσο και για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Δηλαδή θα ισχύει και για αυτούς η μείωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ. Έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 (για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018) η διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει ότι:

Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτραπεί ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους με υποαπασχόληση θα πιάνονταν στην παγίδα των τεκμηρίων.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες