Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας...

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, ανακοίνωσε το γραφείο του, έπειτα από της διάρκειας 11 ημερών διαδηλώσεις...
των πολιτών που αντιδρούσαν στην επάνοδό του στην εξουσία, έπειτα από την αμφιλεγόμενη αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Ο Σαρκισιάν, που επί 8 χρόνια -δύο θητείες- ήταν πρόεδρος της χώρας, προχώρησε σε αναθεώρηση του Συντάγματος, αφαιρώντας εξουσίες από τον πρόεδρο και μεταφέροντας τες στον πρωθυπουργό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.

Ωστόσο, πέρα από την προσκόλλησή του στην εξουσία, οι πολίτες κατηγορούν τον Σαρκισιάν ότι τα χρόνια της προεδρίας του δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δύο βουλευτές, που σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων φοιτητές και στρατιώτες, βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Σαρκισιάν, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης.

Ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε τελικά ελεύθερος και ενώθηκε με τους διαδηλωτές στο Γερεβάν.

Η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, εν όψει και της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, αύριο Τρίτη 24 Απριλίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρεν Καραπετιάν, ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πασινιάν «για να συζητήσει μαζί του την πιθανότητα ενός διαλόγου».

Σε διάλογο με τους διαδηλωτές έχει καλέσει και ο υπουργός Άμυνας Βιγκέν Σαρκισιάν, ώστε «κανένας Αρμένιος να μη μάχεται εναντίον ενός άλλου Αρμένιου», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, τόνισε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, ωστόσο ζήτησε από τους διαδηλώτες να «τηρήσουν τον νόμο για τις διαδηλώσεις».

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά την κατάσταση στην Αρμενία», μια «χώρα εξαιρετικά σημαντική» και «ο πιο στενός σύμμαχός της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα διαμαρτυρίας είναι «εσωτερική υπόθεση της Αρμενίας».


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες