Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κανονικά η μείωση των συντάξεων το 2019...


Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη...
συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών για τα δημοσιονομικά, ενώ ξεκαθάρισε πως όσα έχουν ψηφισθεί για τη μείωση στις συντάξεις θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019», είπε και θέτοντας τέρμα στις φημολογίες για μη εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις ξεκαθάρισε πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως έως το Σάββατο θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement).

Ο ίδιος αξιωματούχος απεκάλυψε πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Ιουνίου, ως μέρος του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Σημείωσε πως σε αυτό η εφετινή ανάπτυξη θα τοποθετείται στο 2-2,1%.

Όπως απεκάλυψε πλέον το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως δεν αμφιβάλει πως οι στόχοι για εφέτος και το 2019 θα πιαστούν.

Τέλος, σημείωσε πως γίνεται τεχνική δουλειά ώστε να ποσοτικοποιηθεί το κομμάτι της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης που θα μεταφερθεί από το 2018 στο 2019. «Πρέπει να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση ώστε να καταλήξουμε στα περιθώρια μείωσης φόρων και σε στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», είπε.

Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο

Ικανοποιημένη από τις συζητήσεις με τους θεσμούς εμφανίσθηκε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας πως από τα προαπαιτούμενα του υπουργείου της αυτό που μένει ανοικτό είναι οι τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων.

«Πήγε πάρα πολύ καλά η συζήτηση. Τα θέματα μας έχουν κλείσει. Μένει ανοικτό το ζήτημα των τοποθετήσεων των γενικών γραμματέων για τις οποίες πλέον το υπουργείο δεν φέρει καμία ευθύνη, δεδομένου ότι η διαδικασία έχει περάσει στο ΑΣΕΠ», είπε.

Όπως εξήγησε για 69 θέσεις έχουν συγκεντρωθεί 7.000 βιογραφικά και για το ζήτημα αυτό οι θεσμοί ζήτησαν να συναντήσουν στελέχη του ΑΣΕΠ προκειμένου να καθοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων. Απεκάλυψε δε πως σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία τοποθέτησης των 89 γενικών διευθυντών των υπουργείων και ως αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί οι 30.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι από το 2019 οι προσλήψεις έναντι των αποχωρήσεων στο Δημόσιο θα είναι μία προς μια και υποστήριξε πως τόσο η αξιολόγηση όσο και η κινητικότητα προχωρούν με καλούς ρυθμούς.

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

Ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις παρέσχε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος στους θεσμούς. Όπως δήλωσε, μέχρι το τέλος της χρονιάς επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο Ελληνικό, έως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και για την τοποθέτηση συστήματος αναλογικών διοδίων προχωρούν.

Για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας είπε ότι εξετάζεται η παραχώρηση δραστηριοτήτων και όχι την καθολική παραχώρηση ή πώληση των λιμένων.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες