Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Μακελειό στη Γάζα με 49 νεκρούς...

pal01Πλησιάζουν τους 1.000 οι τραυματίες...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε μακελειό εξελίσσονται οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και...
σκότωσε τουλάχιστον 49 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 918 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 772 από αυτούς από πραγματικά πυρά.

gazamesa

Ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα επεισόδια «άνευ προηγουμένου»

Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι.  584 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι διακομήσθηκαν σε τοπικές κλινικές. 11 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 39 τραυματίστηκαν σοβαρά και 411 έχουν υποστεί μέτρια τραύματα. 

pal02

Σύμφωνα με την έκθεση, 320 διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία από την εισπνοή δακρυγόνων, 64 από μίνι εκρηκτικά τύπου shrapnel και 83 υπέστησαν αμβλεία τραύματα. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ. 118 εκ των τραυμάτων είναι στο άνω μέρος του σώματος.

pal05

Επίσης όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο παιδί και ένας που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης γίνεται λόγος για δύο νεκρά παιδιά (άγνωστο αν συμπεριλαμβάνεται ο 14χρονος), αλλά και για μία γυναίκα, μεταξύ των νεκρών.

pal06

Αυτοί οι επτά θάνατοι ανεβάζουν σε 61, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη. Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

pal04

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη. Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν τη θέσεις της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια από τρεις ένοπλους μαχητές να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο φράχτη, όχι μακριά από το πέρασμα Ράφα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι τρεις σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες.

Επίσης, οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μια θέση της Χαμάς κοντά στη Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή. 

Ανεξαρτησία Ισραήλ, Νάκμπα και εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ «πυρπολούν» το κλίμα

Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ με τους Ισραηλινούς να γιορτάζουν την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αντιπροσωπεύει για εκείνους η δημιουργία του Ισραήλ.

Ο διάσημος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υπουργός εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, εν έτει 1917, είχε υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ, αβαντάροντας την μετανάστευση Εβραίων από όλο τον πλανήτη στις συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες κατείχε η Βρετανία, μετά τον τεμαχισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την περίοδο 1936 -1939 οι Άραβες ξεσηκώθηκαν ένοπλα εναντίον των Βρετανών και σε μικρότερο βαθμό πραγματοποίησαν επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς. Με την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και καθ´όλη τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος οι Βρετανοί απαγόρευσαν την είσοδο Εβραίων στη χώρα. 

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μια εβραϊκή μυστική στρατιωτική οργάνωση, η Χαγκανά (Άμυνα), που σχηματίστηκε στα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, άρχισε να μάχεται τους Βρετανούς και τους Άραβες, επιχειρήσεις που η ισραηλινή ιστορία καταγράφει ως την αρχή του ισραηλινού «πολέμου της ανεξαρτησίας». Το 1947, ο ΟΗΕ ανέλαβε τον έλεγχο της Παλαιστίνης, και στις 29 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση Αρ. 181 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε ένα ισραηλινό και ένα αραβικό κράτος, και τη μετατροπή της Ιερουσαλήμ σε διεθνή πόλη εκτός συνόρων. 

Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς και η δυτική όχθη του Ιορδάνη, τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας, ενώ η νέα πόλη ελέγχθηκε από τους Ισραηλινούς. Οι Άραβες άρχισαν βίαιες διαμαρτυρίες κατά των Εβραίων, τη στιγμή που στην περιοχή κατοικούσαν 590.000 Εβραίοι και 1.320.000 Άραβες.

Στις 14 Μαίου του 1948, μία ημέρα πριν λήξει η Βρετανική Εντολή στην Π[αλαιστίνη, δρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη «Γη της Επαγγελίας»,ύστερα από εξορία χιλιάδων ετών. Παράλληλα, η Χαγκανά παρουσιάζεται πλέον ως ο τακτικός στρατός του κράτους του νεοσύστατου Ισραήλ που έκτοτε ονομάζεται Αμυντική Ισραηλινή Δύναμη.

Την Τρίτη 15 Μαΐου είναι μία μαύρη επέτειος. Από την πλευρά των θυμάτων. Των Παλαιστινίων. Λέγεται Νάκμπα. Σημαίνει καταστροφή. Διότι για εκείνους είναι η μέρα που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Είναι η μέρα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη που είχαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι. Περισσότερα από 600 χωριά διαλύθηκαν και η αστική ζωή της Παλαιστίνης έπαψε να υφίσταται για χάρη της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. 

Σε φωτογραφία της εποχής, υπάρχει μία γιαγιά, που φεύγοντας, κρατάει το κλειδί για το σπίτι της, ελπίζοντας ότι μία μέρα θα γυρίσει πίσω. Αυτή η εικόνα έχει γίνει σύμβολο για τους Παλαιστινίους, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι μία μέρα θα ξεκλειδώσουν εκ νέου τις πύλες της πατρίδας τους.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες