Τρίτη 15 Μαΐου 2018


Μύκονος: Απειλούν με αποκλεισμό του νησιού για τις «γουρούνες»

mikonos

Μπορεί η Μύκονος να χάνει τις «γουρούνες» της, κερδίζει όμως σε πιο σημαντικά πράγματα και ένα απ’ αυτά είναι η ασφάλεια στους δρόμους

Στα άκρα είναι διατεθειμένοι να φτάσουν τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών Μυκόνου, αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους από τους αρμόδιους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για άμεση αναστολή εφαρμογής των απροειδοποίητων και άνευ προηγούμενου διαλόγου, άδικων και εξοντωτικών διατάξεων του Κ.Ο.Κ», όπως υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «απαγορεύεται η κυκλοφορία των τετράτροχων μοτοσυκλετών μέχρι 125 cc, κι αυτόματα απαγορεύεται η εκμίσθωση οχημάτων σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες σημαντικές χώρες εκτός Ε.Ε αφού δεν αναγνωρίζονται πλέον τα εθνικά διπλώματα χωρών εκτός Ε.Ε,  γεγονός που δημιουργεί τεράστια ταλαιπωρία και ενόχληση, αφού οι πολίτες αυτών των χωρών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν», αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση τους τα μέλη του σωματείου.

Και προσθέτουν: «Μέχρι και σήμερα, όλες οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις μας υπήρξαν ήπιες, πλην όμως εισήλθαμε στην τουριστική περίοδο και οι επιχειρήσεις μας παραμένουν κλειστές, εξαιτίας της μη αναστολής εφαρμογής των επίμαχων διατάξεων. Η υπομονή μας εξαντλείται και ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Βέβαια, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση το νόμισμα έχει διπλή όψη. Μπορεί η Μύκονος να χάνει τις «γουρούνες» της, κερδίζει όμως σε πιο σημαντικά πράγματα και ένα απ’ αυτά είναι η ασφάλεια στους δρόμους.

Το protothema.gr πριν απο μερικούς μήνες είχε αναδείξει τη μεγάλη πληγή που είχε δημιουργηθεί απο την ανεξέλεγκτη χρήση των τετράχρονων οχημάτων.

Οι τουρίστες καβαλούσαν τις γουρούνες, χωρίς να έχουν την απαραίτητη οδηγική εμπειρία κι όποιον πάρει ο χάρος. Η άσφαλτος και οι χωματόδρομοι του νησιού βάφονταν με αίμα, δυστυχήματα και ατυχήματα συνέβαιναν σχεδόν καθημερινά. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος αφού οι περισσότεροι επιβαίνοντες αμελούσαν να φορούν τα απαραίτητο προστατευτικό κράνος.

Τρόμαξε μέχρι και ο Ντι Κάπριο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο φτάνοντας πρόπερσι στη Μύκονο για ολιγοήμερες διακοπές, το πρώτο πράγμα που ζήτησε να κάνει ήταν να ανέβει σε μια «γουρούνα» πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να εξερευνήσει πιο άνετα τις αμμώδεις παραλίες και τα άγρια τοπία.

Το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε δεν έχει να κάνει με την σχεδόν παράλογη απαίτηση του, να βρεθεί το κατάλληλο σε μέγεθος κράνος στο οποίο θα χωρούσε και η τραγιάσκα του – αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεται ποτέ, ούτε είχε κάνει με την οδηγική του απειρία.

Βέβαια οι περισσότεροι τουρίστες στη Μύκονο μαθαίνουν πώς να οδηγούν μια «γουρούνα» έπειτα από ... ταχύρρυθμο μάθημα των δυο λεπτών το πολύ, άσχετα αν μετά ανοίγουν το γκάζι και στη πρώτη στροφή πάνε ευθεία στο γκρεμό φαινόμενο που το έχουμε δει να επαναλαβάνεται ουκ ολίγες φορές.

Και μπορεί τελικά να βρέθηκε το κράνος όμως η βόλτα του Ντι Κάπριο και των φίλων του είχε σύντομο τέλος καθώς ένας Έλληνας παπαράτσο που του είχε γίνει στενός κορσές εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του πάνω σε μια βέσπα τη στιγμή που ο ηθοποιός προσπαθούσε να κοντρολάρει τη γουρούνα.

Λογικό ήταν να τρομάξει και να ζητήσει να επιστρέψουν “immediately” στη βίλα παραδίδοντας τα κλειδιά του οχήματος.

Τουλάχιστον ο διάσημος ηθοποιός αποδείχθηκε σώφρων σε αντίθεση με τους εκατοντάδες τουρίστες που απτόητοι συνέχιζαν να προκαλούν το τρόμο καθημερινά στο νησί με την οδηγική τους συμπεριφορά.

Ενδεικτικά

Πέρυσι το καλοκαίρι στο Αγράρι, συγκεκριμένα στην κατηφόρα που οδηγεί προς την παραλία ο οδηγός μιας τετράτροχης γουρούνας ο οποίος δεν φορούσε κράνος έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος και να τραυματιστεί, ενώ το όχημα ανετράπη.

Ο άτυχος αναβάτης έμεινε για ώρα ακινητοποιημένος στο έδαφος και χωρίς τις αισθήσεις του ενώ από καθαρή τύχη δεν χτύπησε σε κάποιο ζωτικό σημείο αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Στις αρχές του περσινού Ιούνη μια 25χρονη τουρίστρια έχασε την ζωή της όταν το τετράτροχο όχημα που οδηγούσε ο 24χρονος φίλος της εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοίχο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.
Ωστόσο δεν αμφισβητεί κανείς και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των τετράχρονων οχημάτων έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην αγορά των “γουρούνων” και με τις νέες διατάξεις του Κ.Ο.Κ βρίσκονται ζημιωμένοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς προσπαθούν να βρουν μια λύση όμως πέφτουν πάνω σε κλειστές πόρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά φέρεται να συναινεί σε παράταση ενός έτους για την εφαρμογή των νέων διατάξεων βοηθώντας τους επιχειρηματίες να κάνουν απόσβεση της επένδυσης τους, ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα, ο κ. Σπίρτζης δεν έχει απαντήσει στις αλλεπάλληλες οχλήσεις του κ. Κουκά με αποτέλεσμα τα πάντα να είναι “στον αέρα” με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην τουριστική κίνηση του νησιού.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες