Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: «Θυσίασε» 26 πλοία αλλά κράτησε τα μετρητά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kallimanopoulos

Ο βίος και η πολιτεία του 81χρονου εφοπλιστή που πρωταγωνίστησε στα αμερικανικά και βρετανικά ταμπλόιντ όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από την ελκυστική γραμματέα του - Μετά τη χρεοκοπία δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση του στόλου του

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε πει ότι «όταν δύσει ο ήλιος όλοι κλείνουν τις πόρτες τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν ένας ισχυρός ξεπέσει». Η φράση του ταιριάζει -ίσως όχι απόλυτα- στην περίπτωση του μέχρι πρότινος κραταιού και γηραιού εφοπλιστή Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, η εταιρεία του οποίου χρεοκόπησε στην Αμερική. 


Η υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα πέρυσι ήταν μόνο η αρχή, αφού τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα πλοία της -26 συνολικά- βγήκαν στο σφυρί, ακόμη και αυτά που είναι υπό κατασκευή. Ηδη δύο Ελληνες εφοπλιστές φέρονται να έχουν «χτυπήσει» καράβια της Toisa, που κατέρρευσε με χρέη άνω του 1 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για τον Διαμαντή Διαμαντίδη και τον Χάρη Βαφειά που εκμεταλλεύτηκαν την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τον περασμένο Απρίλιο. Τότε που έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των 20 εμπορικών και των 6 νεότευκτων πλοίων της εταιρείας του εφοπλιστή. Αναμένεται να μπουν κι άλλοι εφοπλιστές στη διαδικασία πώλησης που ανέλαβε η εταιρεία Clarksons από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, ενώ ο κ. Καλλιμανόπουλος σιωπά εδώ και μήνες για την κατάρρευση της ναυτιλιακής του. Μίλησε μόνο μία φορά στη Lloyd’s List για το ενδεχόμενο να επανέλθει δυναμικά, αφού ως ευφυής άνθρωπος ήξερε σχεδόν πάντα πώς να κινηθεί. Η λέξη «σχεδόν» ταιριάζει απόλυτα σε περιπτώσεις όπως αυτή της Toisa και της πρώην γραμματέως του, που έγιναν αφορμή να τσαλακωθεί για τα καλά το προφίλ του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Το σκάνδαλο με τη γραμματέα

Οι επισκέπτες που έμπαιναν στο γραφείο της ναυτιλιακής εταιρείας του κ. Καλλιμανόπουλου στη Νέα Υόρκη δεν μπορούσαν να μην προσέξουν ένα ιδιόμορφο ευμέγεθες γλυπτό το οποίο δέσποζε σε περίοπτη θέση. Ηταν ένα ζεύγος όρχεων, από την προσωπική συλλογή τέχνης του Ελληνα εφοπλιστή και κοσμούσε το γραφείο όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως προσωπική του γραμματέας η 24χρονη Αντελαϊντ Γουόμπολτ δέκα χρόνια πριν. Ωστόσο, η πολύ γοητευτική κοπέλα αποδείχτηκε πέτρα του
σκανδάλου για τον 74χρονο τότε Καλλιμανόπουλο, αφού τον κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση το 2011, λίγους μήνες μετά την απόλυσή της. Ηταν η πρώτη φορά που το όνομα του Ελληνα εφοπλιστή με τους δύο γάμους ήρθε στη δημοσιότητα με τέτοιον ηχηρό τρόπο, μέσα από δημοσιεύματα της «New York Post», της «Daily Mail» και άλλων εντύπων που είχαν ανακαλύψει την τέλεια ιστορία.

Αυτή στην οποία πρωταγωνιστούσαν ένας πάμπλουτος εφοπλιστής και μια πολύ γοητευτική νεαρή και η οποία περιελάμβανε πιπεράτες και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, τουλάχιστον από τη μία πλευρά.

Μεγαλωμένος ουσιαστικά στην Αμερική από τότε που ήταν μικρό παιδί, ο 81χρονος σήμερα Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ευτύχησε να παντρευτεί τη μούσα του Ροζέ Βαντίμ, Ανέτ Στρόιμπεργκ, να είναι κάτοχος μιας εκπληκτικής φυτείας στη Νότια Καρολίνα και να απολαμβάνει τη ζωή στον μέγιστο βαθμό, κινούμενος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Μόνο που αυτό του στοίχισε αρκετά, λένε όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Ελληνα εφοπλιστή, τον οποίο χαρακτηρίζουν δύσκολο, αλλά πολύ ψύχραιμο σε κρίσιμες καταστάσεις. Πριν από επτά χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί μια υπόθεση η οποία τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό, με έναν τρόπο που σίγουρα δεν θα επιθυμούσε ποτέ. Η επί τρία χρόνια γραμματέας του Αντελαϊντ Γουόμπολτ δεν τον κατηγόρησε απλώς για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά μέσω δημοσιευμάτων αποκάλυψε πιπεράτα περιστατικά, από αυτά που συζητούνται κατ’ ιδίαν μόνο στους εφοπλιστικούς κύκλους για να σπάνε τη μονοτονία των πολύωρων επαγγελματικών meetings. Σε ένα από τα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος εισήλθε στην καμπίνα του σκάφους του που είχε παραχωρήσει στη γραμματέα του χωρίς να χτυπήσει, την ώρα που αυτή ήταν ολόγυμνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της και παρά τις εκκλήσεις της να φύγει, ο εφοπλιστής, προτού αποχωρήσει, εκθείασε πολλές φορές το σώμα της. Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με την ίδια, κάποιες προσκλήσεις στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη και στο εξοχικό του μια Κυριακή βράδυ, όταν η οικογένειά του είχε αναχωρήσει για την πόλη.

Εκεί, όπως διατείνεται η ίδια, ο εφοπλιστής άρχισε να τη φλερτάρει έντονα και να την αγγίζει σε διάφορα σημεία του σώματός της φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση. Σε συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ» την περίοδο που η υπόθεση απασχολούσε έντονα τα media, η Γουόμπολτ είχε μιλήσει και για άλλο ένα περιστατικό σε ένα ταξίδι στην Καραϊβική. «Αυτό το ταξίδι ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό μου έχει συμβεί τα χρόνια όπου δούλεψα στην εταιρεία αυτού του ανθρώπου, γιατί αυτή τη φορά ο κ. Καλλιμανόπουλος ήταν μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Ηταν ένα οικογενειακό ταξίδι, αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς μου έπρεπε να είμαι εκεί και να τον ενημερώνω για οτιδήποτε είχε να κάνει με την εταιρεία. Είχε νοικιάσει μια βίλα και τη συγκεκριμένη μέρα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είχαν βγει βόλτα και εγώ είχα πάρει ρεπό το απόγευμα για να συναντήσω έναν φίλο μου στο νησί. Εκανα ντους και άρχισα να στεγνώνω τα μαλλιά μου, όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο κ. Καλλιμανόπουλος ολόγυμνος. Του είπα τι θέλει εκεί και με ρώτησε αν μου αρέσει γυμνός. Ενιωσα πολύ άβολα και φοβισμένη, οπότε βγήκα έξω από το δωμάτιο και άρχισα να τρέχω». Μεταξύ άλλων, η νεαρή κατηγόρησε τον κ. Καλλιμανόπουλο ότι την έβαζε να του βρίσκει κοπέλες για μασάζ αναγκάζοντάς τη μάλιστα σε μια περίπτωση να στέκεται έξω από την πόρτα του δωματίου μέχρι να τελειώσει το μασάζ του. Ο εφοπλιστής φυσικά δεν έμεινε άπραγος στα όσα τον κατηγόρησε η πρώην γραμματέας του. Μέσω των δικηγόρων του χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη γραμματέα του για κλοπή κοσμημάτων και μετρητών από το σπίτι του, αλλά και για άσκοπη χρήση της εταιρικής πιστωτικής κάρτας που είχε εκείνη στο όνομά της. Και ενώ φαινόταν ότι και οι δύο πλευρές είχαν επιλέξει τη σκληρή δικαστική αντιπαράθεση, τελικά η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως έγινε γνωστό τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η φυτεία του Γκρέγκορι

Απτόητος σε ό,τι είχε ταράξει την προσωπική του ζωή, ο Γκρέγκορι -όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- άφησε άφωνους πολλούς συναδέλφους του όταν απέκτησε αντί 10 εκατ. την ιστορική φυτεία Medway Plantation. Δεν πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή κατοικία, αλλά για μια τεράστια έκταση 70.000 στρεμμάτων στη Νότια Καρολίνα, η οποία άνετα θα μπορούσε να ήταν μια μικρή κωμόπολη! Λίγοι γνώριζαν ότι την είχε λατρέψει από χρόνια και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να την αγοράσει. Το 2004 η τιμή της άγγιξε τα 24 εκατομμύρια.

Οκτώ χρόνια μετά, όμως, όταν η αγορά του real estate στις ΗΠΑ έπεσε, το τίμημα ήταν πλέον 15 εκατ., αλλά ο κ. Καλλιμανόπουλος κατάφερε να το ρίξει στα 10 εκατομμύρια! Οι ντόπιοι τότε έλεγαν ότι αν υπάρχει ένα μέρος στη Νότια Καρολίνα που να θυμίζει επίγειο παράδεισο αυτό είναι η Medway Plantation, η φυτεία των 70.000 στρεμμάτων.

Ο Ελληνας εφοπλιστής είναι μόλις ο τρίτος ιδιοκτήτης από το 1686 μέχρι σήμερα που μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα στις δύο λεωφόρους με βελανιδιές που διατρέχουν τη φυτεία. Εκτός από τη μυθική έπαυλη, υπάρχουν δεκάδες κτίσματα όπως κατοικίες για το υπηρετικό προσωπικό, στάβλοι για τα άλογα του εκάστοτε ιδιοκτήτη, ακόμα και σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων, το οποίο δεν λειτουργεί πια, αλλά είναι απομεινάρι άλλων εποχών. Οι κήποι με τα δεκάδες διαφορετικά σχέδια μοιάζουν ατέλειωτοι και χρειάζονται τουλάχιστον 12 κηπουρούς για την περιποίησή τους, ενώ το γκαζόν είναι σχεδόν πανταχού παρόν μέσα στη φυτεία.

Αγάλματα, σιντριβάνια και φυσικά το υγρό στοιχείο -υπολογίζεται ότι υπάρχουν 13 μικρές και μεγάλες λίμνες- συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τοπίου απίστευτης ομορφιάς. Υπάρχουν επίσης εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες για τα ζεστά καλοκαίρια του αμερικανικού Νότου, τον οποίο φαίνεται να λατρεύει ο κ. Καλλιμανόπουλος. Η κύρια κατοικία έχει έξι κρεβατοκάμαρες, πέντε μπάνια, μια τεράστια τραπεζαρία και ένα εξίσου εντυπωσιακό σαλόνι, ενώ υπάρχουν τέσσερα κτίσματα για τους καλεσμένους του εφοπλιστή. Η φυτεία Medway Plantation διαθέτει ακόμη προβλήτα για μικρά σκάφη και βάρκες, προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα, υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας ενώ το κόστος συντήρησής της ξεπερνά κατά πολύ τις 500.000 ετησίως.


united3



Η ιστορική φυτεία Medway Plantation έκτασης 70.000 στρεμμάτων στη Νότια Καρολίνα με τη μυθική έπαυλη, την οποία ο εφοπλιστής απέκτησε αντί 10 εκατομμυρίων

united2



Το «United Journey» είναι ένα από τα συνολικά 26 πλοία της Toisaunited1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες