Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Στο Μπενάκη φωτογραφίες του Κολομβιανού Ματίς πλάι σε κείμενα του Μάρκες [εικόνες]


Στο Μπενάκη φωτογραφίες του Κολομβιανού Ματίς πλάι σε κείμενα του Μάρκες [εικόνες]
Μέσα από 40 φωτογραφίες αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Κολομβιανού Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στο Μουσείο Μπενάκη  της Πειραιώς 138 παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο».
Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού στη λογοτεχνία, γεννήθηκαν με διαφορά μίας δεκαετίας στην Αρακατάκα. Ο θεατής, θα διαπιστώσει πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.

Οι εικόνες του Κολομβιανού φωτογράφου Λέο Ματίς, συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από το βιβλίο του 100 χρόνια μοναξιά.

Την έκθεση, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

Ο Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα (Αρακατάκα, 1917 – Μποκοτά, 1998), γνωστός ως Λεό Ματίς, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Κολομβιανούς φωτογράφους και καρικατουρίστες, με διεθνή αναγνώριση.

Δεν έζησε μόνο στη χώρα του. Στο Μεξικό, σχετίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, στις ΗΠΑ, εργάστηκε για το Life και το Reader’s Digest και στη Βενεζουέλα, ως φωτογράφος του Παλάσιο δε Μιραφλόρες (Προεδρική κατοικία).
Ένα από τα φωτογραφικά του έργα, το Pavo Real del mar, θεωρείται από τις ωραιότερες φωτογραφίες της Κολομβίας.
Το 1949 εξελέγη ως ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

Ματίς - Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
newsone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες