Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

«Παιχνίδια όχι με εμάς»...

Ο Ερντογάν εξόργισε τον Πούτιν...

Επικίνδυνο «παιχνίδι» αποφάσισε να «παίξει» η Τουρκία και με τη Ρωσία, σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνονταν να περνούν μία «’Ανοιξη», χωρίς, ωστόσο, ουδείς, σε Άγκυρα, Μόσχα αλλά και διεθνώς, να πίστευε πραγματικά ότι...
επρόκειτο για κάτι ουσιαστικότερο από μια «λυκοφιλία» ανάγκης.

Ετσι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε μια «αψυχολόγητη» - εκτός αν κρύβεται ένα ευρύτερο σχέδιο - δήλωση, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος με τον ομόλογό του Ουκρανό, Πάβελ Κλίμκιν: Η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας», η Δύση «άρχισε να ξεχνά την Κριμαία» και εάν «συμβεί οτιδήποτε με την Ουκρανία», η ευθύνη θα είναι της Δύσης!

Για να κάνει ακόμη πιο σαφή τα πράγματα, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και δεν θα ξεχάσει ποτέ, ότι η «Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας».

Η πρώτη απάντηση της Ρωσίας ήρθε από τον αντιπρόεδρο της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, Γιούρι Σβίττκιν: «Τα σχόλια έδειξαν ότι η Άγκυρα συμπεριφέρεται με έναν απρόβλεπτο τρόπο», δήλωσε ο Σβίττκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik News στα τουρκικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι, παρά την πρόσφατη εταιρική σχέση μεταξύ δύο χωρών, υπήρξαν πολλά θέματα που η Μόσχα και η Άγκυρα δεν συμφώνησαν, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

«Η Άγκυρα μπορεί να προσπαθεί να παίξει με την ΕΕ, αλλά όχι με εμάς», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος εμφανώς εκνευρισμένος από τη στάση των Τούρκων.

«Ξέρετε, (σ.σ. ο Ερντογάν) επικρίνει κατά καιρούς την κοινοτική μορφή. Όμως, μπορείτε να παρατηρήσετε η τουρκική πλευρά θέλει να προχωρήσει προς την κατεύθυνσή της.».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να «μαζεύτηκε» από τη Δύση στο ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400, παρά τους μέχρι πρότινος «λεονταρισμούς» του Ερντογάν εναντίον της Ουάσιγκτον.

Η Κριμαία επανήλθε στη Ρωσία την Άνοιξη του 2014, μετά από δημοψήφισμα στο οποίο, το 96,77% ψήφισαν υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπενθυμίζεται, ότι η Κριμαία «πέρασε» σε ουκρανική κυριαρχία στις 19 Φλεβάρη 1954, στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ρώσοι.

Η Δύση δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και προχώρησε σε σειρά κυρώσεων εναντίον της Μόσχας οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες