Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

«Κλειδώνει» η πρόταση μομφής της ΝΔ...

H απόρριψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο του αιτήματος της ΝΔ για παρέμβασή του ώστε να «μπλοκαριστεί» η συμφωνία για το Μακεδονικό, φαίνεται πως...
οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση της «πρότασης μομφής».

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ήδη συγκεντρώνονται οι υπογραφές. Αυτό που εξετάζεται είναι αν η πρόταση μομφής θα κατατεθεί την Παρασκευή ή νωρίτερα. Αν πάντως η κατάθεσή της γίνει πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, τότε δημιουργείται ζήτημα με τις προθεσμίες για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς άμεσα «παγώνουν» όλες οι κοινοβουλευτικές εργασίες.

Έτσι ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συζήτησης - ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία σχετικά με το Μακεδονικό. Αρχικά η ΝΔ θα ζητήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της συμφωνίας, αμφισβητώντας την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να την υπογράψει και συνεχεία, αν απορριφθεί το αίτημα, όπως και αναμένεται ως «νομικά και συνταγματικά αβάσιμο», θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμά της προς τη ΝΔ μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Η ΝΔ αντί να κάνει πολιτική κριτική επιχειρεί να "διαδικασιολογήσει" αμφισβητώντας την εξουσιοδότηση που έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να υπογράφουν συμφωνίες. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα χωρίς νομική και συνταγματική βάση. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εξ οφίτσιο την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της πρότασης μομφής, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει τη δυνατότητα, να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Πάντως από την κυβέρνηση δεν εκφράζεται καμιά ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής. «Καλώς να ορίσει να καταθέσει ό,τι θέλει η ΝΔ» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη στο Tvxs.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα προχωρήσουν κανονικά, με πρώτο τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση πως η εν λόγω συμφωνία θα τύχει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Θεωρούν δε πως με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό θα υπάρχουν ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη, ιδιαίτερα στον Κίνημα Αλλαγής, ενώ καθιστούν σαφές πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβερνητική συνοχή, κάτι που ξεκαθάρισε άλλωστε κι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες