Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Παρέμειναν G7, αλλά...


Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις λένε και η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να το επιβεβαιώσει με την...
φωτογραφία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας από τη σύνοδο των εφτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Μπορεί οι ηγέτες της ομάδας των «7» να κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση για το εμπόριο, δεν απέφυγαν όμως να αποτυπώσουν την εικόνα μιας «τραυματισμένης» συμμαχίας.

Επιφυλάξεις Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών στον Καναδά πως «κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση για το εμπόριο», όμως για τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή η «πρόοδος» που επιτεύχθηκε «δεν διευθετεί τα πάντα».

Το κείμενο των «7» βρίσκεται στην κατεύθυνση της «προσήλωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και τη βούληση «να έχουμε μια πολιτική στο θέμα των δασμών, των εμπορικών φραγμών που συνίσταται στη μείωσή τους και να πάμε μπροστά», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη δήλωσή του δεν παρέλειψε να προσθέσει και ένα αλλά...: «Πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» με τις Ηνωμένες Πολιτείες «προκειμένου να θέσουμε τα γεγονότα στο τραπέζι γιατί υπάρχουν σήμερα πολλά ψέματα», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που η σύνοδος κορυφής επέτρεψε να αναληφθεί «μια συλλογική δέσμευση για τους ωκεανούς και το κλίμα» για να «πάμε προς πλαστικά 100% ανακυκλώσιμα με ορίζοντα το 2030», ένας στόχος στον οποίο η Γαλλία έχει ήδη δεσμευθεί.

►«Έχουμε ένα ανακοινωθέν», δήλωσε ο Τριντό, ο οποίος προήδρευσε των διήμερων τεταμένων συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά από την άλλη.

Μέρκελ: Οι διαφορές παραμένουν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, σημειώνοντας όμως πως οι διαφορές παραμένουν.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λα Μαλμπέ. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν.

Η Καγκελάριος δεν θέλησε να κρύψει τα συναισθήματά της από τη διήμερη συνάντηση δίνοντας στη δημοσιότητα μία φωτογραφία που αξίζει όσο... χίλιες λέξεις. Στην περιγραφή, το γραφείο της Μέρκελ αναφέρει: «Δεύτερη μέρα της συνόδου στον Καναδά: Μια τυχαία συνάντηση στο ενδιάμεσο δύο συνεδριών».

G7

Ενδεικτικό του κλίματος | Twitter: Angela Merkel

Σε άλλη γραμμή για το κλίμα ο Τραμπ

Όπως και στην προηγούμενη σύνοδο και στη σημερινή καταγράφεται η αμερικανική εξαίρεση για τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά θέματα.

Όσον αφορά τη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι έξι ηγέτες θα δεσμευθούν να ανακυκλώνουν το σύνολο των πλαστικών των χωρών τους έως το έτος 2030.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νταναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας έμμεσες απειλές έφυγε νωρίτερα από τη σύνοδο εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τις επαφές που είχε και δηλώνοντας ότι αν οι άλλες χώρες αποφασίσουν να απαντήσουν με αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, «θα κάνουν ένα μεγάλο λάθος».

Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Ιωακείμ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες