Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ο Έλληνας αναρχικός που πολέμησε τον ISIS...



Τις συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησε ένας Έλληνας αναρχικός, ο οποίος ταξίδεψε στη Συρία για να πολεμήσει το...
Ισλαμικό Κράτος, καταγράφει - μεταξύ άλλων - το ντοκιμαντέρ “Belkî Sibê (Maybe Tomorrow): A Journey Through War and Revolution” των Alexis Daloumis and the Shadow Crew.

Σε απόσπασμα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο YouTube, ο μαχητής Νίκος Ματαράγκας μιλά στην κάμερα με φόντ ένα μισογκρεμισμένο κτίριο και ένα καλάσνικοφ τόσο για τις εμπειρίες που έζησε στη Ροζάβα και τη Ράκκα, όσο και για τα βιώματα που επηρεάσαν την απόφασή του να αγωνιστεί για το δίκαιο.

Όπως επισημαίνει, η ανατροφή του σε μια οικογένεια κομμουνιστών είχε αποτέλεσμα να μάθε από μικρός να προσφέρει και να υπερασπίζεται τους αδυνάτους. Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τους γονείς του και άρχισε να αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός. Παρόλο που είναι μέλος του Ρουβίκωνα, η απόφασή του να μεταβεί στη Συρία - όπως τονίζει - ήταν ατομική και δεν λήφθηκε από την ομάδα. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νίκου Ματαράγκα, προηγήθηκε μόνο ένας μήνας βασικής εκπαίδευσης προτού αρχίσει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις. Όπως ο ίδιος αναφέρει, πέρασε εφτά μήνες στο μετωπο, πολεμώντας μαζί με το Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας, συμμετέχοντας σε πολλές επιχειρήσεις, κατά της οποίες χάθηκαν μάλιστα και σύντροφοί του. Επρόκειτο για εμπειρίες οδυνηρές που του χαράχτηκαν στο μυαλό αλλά «τον πείσμωσαν περισσότερο», όπως τονίζει ο ίδιος. 

Ελεύθεροι σκοπευτές, νάρκες και ενέδρες είναι μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετώπισε στη Ράκκα, όπου συμμετείχε σε πάνω από δέκα επιχειρήσεις, από τις οποίος βγήκε ευτυχώς ζωντανός...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες