Οι SDF (FDS) απελευθέρωσαν μέλη της ISIS συμπεριλαμβανομένων Βέλγων,Γάλλων, Γερμανών σε μυστικές ανταλλαγές μυστικές  αιχμαλώτων με την ISIS ανέφερε την Παρασκευή βρετανική
εφημερίδα. Σύμφωνα με την The Daily Telegraph, πολίτες Γάλλοι και Γερμανοί φιγουράρουν μεταξύ των απελευθερωθέντων τζιχαντιστών..3 Βρετανοί κρατούμενοι από τους  FDS, θα μπορούσαν επίσης να συμπεριλαμβάνονται στις μελλοντικές  συμφωνίες ανταλλαγής φυλακισμένων αναφέρει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι 3 ανταλλαγές αιχμαλώτων έλαβαν χώραν μεταξύ των FDS και ISIS. H α΄το Φλεβάρη κι αφορούσε  200 τζιχαντιστές κατά πλειοψηφίαν Τσετσένους κι άραβες αλλά επίσης έναν  « αριθμό Γάλλων και τουλάχιστον 1 Γερμανό « . Οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης διαχειριζόμενα από τους FDS σε ζώνες υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία της Deir Ezzor.
Τον Απρίλη ανταλλάχθηκαν περί τους 15 τρομοκράτες και  40 γυναικόπαιδα εκ των οποίων Μαροκινοί,Γάλλοι, Βέλγοι και Ολλανδοί  . « Η πλειοψηφία ξαναστάλθηκε σε έδαφος του Ισλαμικού Κράτους παρά την θέλησή τους « , δήλωσε ένας αρχηγός φυλής που έκανε το διαμεσολαβητή κι επικαλείται η εφημερίδα.
Ως αντάλλαγμα το Ισλαμικό Κράτος ελευθέρωσε έναν ταυτόσημο αριθμό κούρδων φυλακισμένων που αιχμαλωτίστηκαν στη μάχη της Deir Ezzor κι υποσχέθηκαν να μην επιτεθούν στα πετρελαικά πεδία κι αυτά του αερίου υπό τον έλεγχο των FDS.
Η τελευταία ανταλλαγή έγινε στις 6 Ιούνη στην πόλη Hajin, στην επαρχία της Deir Ezzor, κι αφορούσε 15 γυναίκες τζιχαντιστών.
Οι FDS κρατούν χιλιάδες ξένους τζιχαντιστές διαφόρων εθνικοτήτων που αιχμαλωτίστηκαν κατά της μάχης κατά της ISIS.
H τύχη τους παραμένει flou, οι αρχές των χωρών απ΄όπου προέρχονται αρνούνται για την πλειοψηφία τον επαναπατρισμό τους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που έδειξε απροθυμία στην περίποτωση των Alexanda Amon Kotey και το El Shafee el-Sheikh, που ήταν μέρος ενός κουαρτέτου που ονομάστηκε από τους ομήρους του  » Beatles  » λόγω της αγγλικής τους προφοράς.
Σε επαφή με το AFP, τα βρετανικά, γερμανικά και ολλανδικά υπουργεία εξωτερικών δεν απάντησαν άμεσα. dimpenews.com