Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η Μητρόπολη Βέροιας ανέστειλε τη λειτουργία Μουσείου...

...μετά το σάλο για τους βασανιστές της χούντας...

Λουκέτο έβαλε η Μητρόπολη Βέροιας στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου ο επισκέπτης πέρα από το Μακεδονικό Αγώνα, είχε την ευκαιρία να μάθει και για τους ηρωικούς βασανιστές της Χούντας...

Η Μητρόπολη Βέροιας, με μια λιτή ανακοίνωση, ανέφερε πως προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας του, μετά το ντόρο με σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο Μουσείο:

Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η ιδιωτική συλλογή
Στο μουσείο οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν διάφορα εκθέματα, τα οποία υμνούσαν βασανιστές της Μακρονήσου και συνεργάτες της χούντας, ενώ έβριζαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ανάμεσά τους μπορούσε κάποιος να δει τη συλλογή του Κανέλλου Ντόντου που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως “ήρωες”, γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας.

Όπως ας πούμε τον Γεώργιο Ντουζέπη, δεξί χέρι το αρχιπραξικοπηματία Ιωαννίδη και τον συνταγματάρχη Ξενοφών Τζαβάρα, διευθυντή της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτεύουσης την περίοδο της χούντας.


Η έκθεση πέρα από την προβολή ως εθνικών ηρώων των βασανιστών της χούντας και της Μακρονήσου έβριζε με χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσης σαν συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες από την ηγεσία του καπετάν Γιώτη, ανθέλληνες, προδότες και άλλα.


Το εθνικιστικό κείμενο

Στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αλλά και σε άλλο εθνικιστικό site, ανέβηκε ένα κείμενο στήριξης προς την ιδιωτική αυτή συλλογή, με τίτλο “Κομμούνια, κάτω τα χέρια από το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Βέροιας!” όπου αναφέρεται:

Έτσι, κάποιος «Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974», ο οποίος προφανώς αποτελείται από πολιτικούς απογόνους των εαμοβουλγάρων κομμουνιστοσυμμοριτών, που αιματοκύλισαν την Ελλάδα για να αποκόψουν την Μακεδονία και την Θράκη μας από τον εθνικό κορμό, καταφέρεται με «καταγγελία» του προς τους υπουργούς (κομισάριους) Πολιτισμού και Παιδείας, κατά του Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Βέροιας, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, διότι εκεί «υπάρχουν εκθέματα που εκπέμπουν διχαστικά μηνύματα για την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και άλλα μέσω των οποίων εξυμνούνται βασανιστές της χούντας».

Η καταγγελία της ΣΦΕΑ

Στην καταγγελία του ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, ανέφερε:

Στη Βέροια, στις 16-10 – 2012, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινίασε το «ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
Στο μουσείο, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης – δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑΓυναικών Μακρονήσου – και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, Διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας,
Σύμφωνα με καταγγελία του αείμνηστου Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ο «συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας κατά την διεξαγωγήν της ανακρίσεως και κατά την πρώτην εξέτασίν μου, λαβούσαν χώραν την 27 Ιουλίου 1969, παρουσία 5-6 ετέρων αξιωματικών της Χωροφυλακής, μη ικανοποιούμενος προφανώς εκ των απαντήσεών μου, ηγέρθη εκ της θέσεώς του, με επλησίασε και σύρων με βιαίως από το υποκάμισον με εσήκωσε όρθιον, με έσπρωξε προς την κατεύθυνσιν του τοίχου, μου αφήρεσε τα γυαλιά μου και ήρχισε να με υβρίζη χυδαιότατα… διά μιας αποτόμου κινήσεως εκάρφωσε κυριολεκτικώς το τακούνι του επί των δακτύλων του αριστερού μου ποδός. Το κτύπημά του δεν με εύρεν επί των ονύχων, αλλ’ επί των δακτύλων. Ήρχισε δ’ εν συνεχεία να περιστρέφη μετά δυνάμεως το τακούνι του επί των δακτύλων μου, τα οποία σημειωτέον ήσαν σχεδόν γυμνά. Καθ’ ον χρόνον ακόμη προέβαινεν ούτος εις αυτήν του την ενέργειαν, ήρχισε να με κτυπά διά των χειρών του εις το πρόσωπον και εις το άνω μέρος του σώματός μου, ενώ συγχρόνως με ύβριζε σκαιότατα. Αφού με εκτύπησεν επ’ αρκετόν και μετά μεγάλης σφοδρότητος και δυνάμεως, διότι ούτος είναι ιδιαιτέρως εύσωμος και δυνατός άνθρωπος, διά του γόνατος του ενός ποδός του επεχείρησε να μου καταφέρη σφοδρόν κτύπημα εις τα γεννητικά όργανα! Εγώ ενστικτωδώς έκαμα μίαν μικράν κίνησιν προς τα οπίσω και εδέχθην το κτύπημα εις το τριχωτόν τμήμα. Ησθάνθην εντόνους πόνους, οι οποίοι εξηπλούντο και προς την κοιλιακήν χώραν. Εν συνεχεία ούτος με ήρπασε διά των δύο χειρών του από τον λαιμόν και ήρχισε να με σφίγγη…».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.

– Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949, προβάλλει στα εκθέματά του ως «εθνικούς ήρωες» βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως «συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες», κ.ά.
– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών – νεοναζιστικών οργανώσεων;
– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο που εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις «παιδουπόλεις της Φρειδερίκης»;
– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο-μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;...

Πηγή: spasmenoparathyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες