Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Κομισιόν: Τι αλλάζει για Διαδίκτυο-κινητά από αυτό το καλοκαίρι σε όλη την ΕΕ

Κομισιόν: Τι αλλάζει για Διαδίκτυο-κινητά από αυτό το καλοκαίρι σε όλη την ΕΕ

Περισσότερα ψηφιακά δικαιώματα από ό,τι στο παρελθόν θα απολαμβάνουν αυτό το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, οι παραθεριστές μπορούν να ταξιδέψουν με τις διαδικτυακές τους συνδρομές σε τηλεόραση, ταινίες, αθλητικές μεταδόσεις, μουσική ή ηλεκτρονικά βιβλία, χωρίς εμπόδια ούτε αυξήσεις τιμών.
Επιπλέον, οι πάντες σε όλη την Ευρώπη μπορούν να απολαμβάνουν κανόνες προστασίας των δεδομένων παγκόσμιας εμβέλειας που εξασφαλίζουν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν καλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν:
-Από τον Ιούνιο του 2017, οι πολίτες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ακριβώς όπως και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Από τη στιγμή που η Ε.Ε. κατήργησε τα τέλη περιαγωγής, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα και έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
-Από τον Απρίλιο του 2018, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου στις οποίες είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. όπως, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικές ταινίες, σειρές και αθλητικές εκπομπές.
-Σύμφωνα με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων που έχουν θεσπιστεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. από την 25η Μαΐου 2018, οι Ευρωπαίοι μπορούν με ασφάλεια να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, όπως το υπολογιστικό νέφος ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο· όλοι έχουν πλέον το δικαίωμα να γνωρίζουν αν τα δεδομένα τους έχουν διαρρεύσει ή παραβιαστεί, ή τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα προσωπικά τους δεδομένα.
Επιπλέον, με το «δικαίωμα στη λήθη», τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να διαγράφονται κατόπιν αιτήσεως, εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή τους.
Τέλος, με την εφαρμογή των κανόνων δικτυακής ουδετερότητας από την άνοιξη του 2016, κάθε Ευρωπαίος έχει πρόσβαση σε ανοιχτό διαδίκτυο, με εγγυημένη την ελευθερία τους χωρίς διακρίσεις κατά την επιλογή περιεχομένου, εφαρμογών, υπηρεσιών και πληροφοριών της επιλογής τους.
Προσεχώς:
Ενώ ορισμένα ψηφιακά δικαιώματα υφίστανται ήδη, προβλέπεται να υπάρξουν ακόμη περισσότερα κατά τους προσεχείς μήνες.
Από τον Σεπτέμβριο, οι Ευρωπαίοι θα έχουν όλο και περισσότερο το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την οικεία εθνική ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID) σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Από τον Δεκέμβριο, όλοι θα επωφελούνται από την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στην Ε.Ε., η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.
Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σε ποιο μέρος της Ε.Ε. θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται κάθε είδους δεδομένα.
Επίσης, από τις 3 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν διασυνοριακές αγορές μέσω του διαδικτύου χωρίς αδικαιολόγητες διακρίσεις, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ε.Ε.
Δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν μήπως ένας ιστότοπος τούς αποκλείσει ή τους εκτρέψει μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι – ή η πιστωτική τους κάρτα – προέρχονται από διαφορετική χώρα.
Από το επόμενο έτος, οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα το κόστος παράδοσης δεμάτων και να επωφελούνται από πιο προσιτές τιμές για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συμφωνηθέντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιτρέψουν στους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους όσον αφορά τον διασυνοριακό ΦΠΑ σε μία διαδικτυακή πύλη και στη δική τους γλώσσα.
Με τον πρόσφατα συμφωνηθέντα Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών με απλούστερο τρόπο.
Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν δημόσιες προειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται, επίσης, καλύτερη και πιο προσιτή συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Παράλληλα, με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα, οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα τους προστατεύει από την υποκίνηση σε βία, το μίσος, την τρομοκρατία, την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε τα εξής:
«Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν ήδη να αισθάνονται τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Φέτος το καλοκαίρι θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά προγράμματα και τους αγαπημένους σας αθλητικούς αγώνες όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ.
»Ως το τέλος του χρόνου, θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να αγοράζετε εισιτήρια για φεστιβάλ ή να νοικιάζετε αυτοκίνητα μέσω διαδικτύου σε όλη την ΕΕ χωρίς να αντιμετωπίζετε γεωγραφικό αποκλεισμό ή εκτροπή.»
Η Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, πρόσθεσε:
«Ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Για παράδειγμα, τα δικά μας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι ένα χρήσιμο στοιχείο για πολλές εταιρείες.
»Με τους σύγχρονους κανόνες προστασίας δεδομένων που θεσπίσαμε, οι Ευρωπαίοι έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των δεδομένων τους όταν ψωνίζουν, κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους ηλεκτρονικά ή απλώς σερφάρουν στο διαδίκτυο.»
Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, δήλωσε:
«Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας, μεταξύ άλλων με την κατάργηση των τελών περιαγωγής και το ασφαλέστερο επιγραμμικό περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση όλων μας των ψηφιακών πρωτοβουλιών θα προσφέρουμε ακόμη περισσότερες θετικές αλλαγές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.»tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες