Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

«Βόρεια Μακεδονία»...




Εγκρίθηκε το νέο όνομα από τη Βουλή της πΓΔΜ...

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" με...

81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει νωρίτερα και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζει τη συνεδρίασή της και αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της αργά απόψε, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Συνθήκη των Πρεσπών.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος "BESA".

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.

Σύμφωνα με το Makfax.com, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησε με τον επικεφαλής του κόμματος BESA, Μπιλάς Κασάμι.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος BESA ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση:

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε.

Διάγγελμα Ζάεφ

 Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στις 22:00 ώρα Ελλάδος προς τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες