Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΛΟΤ ΡΑΜΠΛΙΝΓΚ ΠΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟ 2019

Με τον προβολέα να φωτίζει το μισό αιώνα της καριέρας της η Βρετανίδα ηθοποιός επιστρέφει στην Μπερλινάλε μετά τη βράβευσή της με την Αργυρή Άρκτο το 2015

Κείμενο: ελc team

Η Τιμητική Χρυσή Άρκτος του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα απονεμηθεί στη Βρετανίδα ηθοποιό Σάρλοτ Ράμπλινγκ. Με τον προβολέα να φωτίζει το μισό αιώνα της καριέρας της η Ράμπλινγκ επιστρέφει στην Μπερλινάλε μετά τη βράβευσή της με την Αργυρή Άρκτο το 2015 για την ερμηνεία της στην ταινία 45 Χρόνια, σε σκηνοθεσία Άντριου Χέιγκ. Η Τέσσα Σάρλοτ Ράμπλινγκ στα 73 της χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου με το απόμακρο βλέμμα της να μαγνητίζει τον θεατή και έχει λάβει Τιμητικό Σεζάρ το 2001 και το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής το 2002.

Είσαι πάντα ζωντανός, όσο αναπνέεις, όσο ζεις, ομολογεί η λαίδη του κινηματογράφου, μούσα του Χέλμουτ Νιούτον και του Γιούργκεν Τέλερ που αφήνει τον χρόνο να τη σημαδεύει με τρόπο τρυφερό και μοναδικό. Η γοητεία και το σεξ απίλ της είναι σαγηνευτικά μέχρι σήμερα. Η άπιαστη εικόνα της αποτελεί ένα παράδοξο στον κόσμο της βιομηχανίας του κινηματογράφου που θέλει σήμερα τα είδωλά του να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στο κοινό.



Georgy Girl

«Ως παιδί, είχα πρόβλημα να καταλάβω τον κόσμο των ενηλίκων», λέει σε μια συνέντευξή της.  Ποτέ δεν θα μπορούσα να πλησιάσω πραγματικά τους γονείς μου. Η μητέρα της Ράμπλινγκ ήταν ζωγράφος και έζησε την ξέφρενη δεκαετία του ’20:

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη φετινή Μπερλινάλε
«Η μητέρα μου ήταν 12 όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον 20χρονο πατέρα μου, φίλο του αδελφού της, και συνειδητοποίησε ότι θα είναι η αγάπη της ζωής της. Ήταν αθλητής και κέρδισε χρυσό στα 4×400μ στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο», θυμάται η Ράμπλινγκ. «Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να πουλήσει το μετάλλιο του, αλλά ανακάλυψε ότι ήταν κατασκευασμένο από χάλυβα. Ο Χίτλερ τους είχε δώσει απομιμήσεις».

Πολυταξιδεμένη, κοσμοπολίτισσα από πολύ νέα η Ράμπλινγκ αρχίζει να ζει την ξέφρενη ζωή του Λονδίνου τη δεκαετία του ’60 γοητεύεται από το μόντελινγκ, τις φωτογραφήσεις και τον κινηματογράφο και κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία Georgy Girl δίπλα στον νεαρό Άλαν Μπέιτς και Λιν Ρεντγκρέιβ και τον Τζέιμς Μέισον.

Οι Καταραμένοι

Η Σάρα η μεγαλύτερη αδερφή της Σάρλοτ Ράμπλινγκ πέθανε πολύ νέα, αυτοκτόνησε αλλά ο πατέρας της το έκρυψε από την οικογένεια, από φόβο ότι η μητέρα της δε θα άντεχε την απώλεια. Η Ράμπλινγκ λέει πως για να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα της έπρεπε να συμπεριλάβει αυτή τη μεγάλη θλίψη μέσα στη ζωή της.


Το ’69 ο Λουκίνο Βισκόντι την βάζει να περιφέρει την παγωμένη ομορφιά της στους «Καταραμένους». Η κινηματογραφική της φιγούρα είναι μοναδική. Η εικόνα της αριστοκρατικής, εκλεκτικής ραστώνης συμπληρώνεται με τον «θυρωρό της νύχτας» δίπλα στον Ντερκ Μπόγκαρντ. Η δεκαετία έχει ξεχωριστές μούσες, αλλά σαν τη φιγούρα της Ράμπλινγκ δεν υπάρχει καμία.

Ο θυρωρός της Νύχτας

Μέσα στις δεκαετίες με τις ερμηνείες της καταφέρνει και κατακτά μια θέση ανάμεσα στις Ευρωπαίες σταρς. Οι περισσότεροι που τη θεωρούν περισσότερο περσόνα, παρά πολύ καλή ηθοποιό, κάμπτονται ειδικά με τις ερμηνείες των χρόνων της ωριμότητάς της.

Στην προσωπική της ζωή παντρεύεται δυο φορές, τον παραγωγό Bryan Southcombe και τον συνθέτη Jean-Michel Jarre. Με τους δυο συζύγους της κάνει δυο παιδιά τον Barnaby, γεννημένο το 1972, και τον David, το 1977.

«Αφού έκανα παιδιά η δουλειά ήρθε δεύτερη, αλλά αυτό δε το θεώρησα ποτέ θυσία», λέει η Ράμπλινγκ.

«45 χρόνια»

Η αποθέωση της Ράμπλινγκ παρά τις αξιοσημείωτες κατά καιρούς ερμηνείες της έρχεται με τα «45 Χρόνια», δίπλα στον Τομ Κόρτνεϊ. Με τη γκάμα της ερμηνεύει τις σιωπές του έρωτα, τη μελέτη της τρίτης ηλικίας και της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Είναι η ερμηνεία που της χαρίζει ένα μεγάλο προσωπικό θρίαμβο και την πρώτη της υποψηφιότητα για όσκαρ.

Η Ράμπλινγκ είναι μια γυναίκα που κάνει μια θαρραλέα καριέρα, έχει εξαργυρώσει πολύ λιγότερο από ομότεχνές της τη γοητεία της. Εξακολουθεί να είναι δραστήρια, να συνδέει με τη φιλμογραφία της κουλτούρες και να δημιουργεί ένα μοναδικό πρότυπο ερμηνεύτριας. Είναι η γυναίκα που ζει για να απολαμβάνει την πρόκληση.

πηγή, φωτογραφίες, κείμενο: www.elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες