Συγκλονιστικό. Ώρα Ομολογητών ώρα ευθύνης. 7 μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου την εγκατέλειψαν και πήγαν στη ρώσικη Μονή του Αγ. Παντελεήμονα αφότου το Βατοπέδι δέχθηκε αντιπροσωπεία
Ουκρανών σχισματικών της Νέας  »Εκκλησίας » μ’ επικεφαλή το μητροπολίτη Οδησσού Παύλο μεταφέρει το Interfax και σέρβικα μέσα. Σύμφωνα με τα  médias, πρόκειται για μοναχούς Ρώσους, Ουκρανούς και Μολδαβούς που ανήκαν στην μοναστική Αδελφότητα Βατοπεδίου.

Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχολίασε την επίσκεψη των ουκρανικών σχισματικών στο Άθω αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA. O Αρχιεπίσκοπος Βερέγιας Αμβρόσιος, Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.  »Έφθασε μια ακόμη  θλιβερή είδηση ​​.Δυστυχώς,στον κατάλογο των μοναστηριών του Άθω που αποδέχτηκαν σχισματικούς από την αποκαλούμενη PCU, συμπεριλαμβάνεται και το Βατοπέδι.Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για μένα να μιλήσω γι ‘αυτό γιατί για αρκετά χρόνια επισκεπτόμουν αυτό το μοναστήρι…Φαίνεται απίστευτο αυτό που συνέβη, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ειλικρινά ότι, δυστυχώς, είναι έτσι « , γράφει ο Αρχιεπίσκοπος Aμβρόσιος στο κανάλι του στο Telegram. Ο ίδιος προσθέτει πως ο σχισματικός Μητροπολίτης Ουκρανίας συλλειτούργησε στο Βατοπέδι. »Πολυάριθμοι Έλληνες μοναχοί είναι βαθύτατα θλιμμένοι  από τις ενέργειες Φαναρίου ,που διαπράττει δράσεις βίας κατά της θέλησης και τους υποχρεώνει να δεχθούν τους σχισματικούς Ουκρανούς .. Δεν μπορείτε ν΄αναμείξετε το σκοτάδι με το φως , την αλήθεια με το ψέμα », γράφει..
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέταξε  οι εκπρόσωποι της λεγόμενης « Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας » (PCU) να επισκεφθούν όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί τα μοναστήρια  Ξενοφώντος, Παντοκράτορα, Νέου Εσφιγμένου, Κουτλουμουσίου και του Βατοπεδίου. Νωρίτερα, τα περισσότερα από τα μοναστήρια του Άθω (περίπου 15 από τα 20) κατά τη σύγκλιση της Ιεράς Κοινότητας του Άθωνα αντιτάχθηκαν στην αποστολή ειδικής αντιπροσωπείας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου για την ενθρόνιση του επικεφαλή της νεοσύστατης σχισματικής Εκκλησίας Eπιφάνιου Dumenko.Υπενθύμισε ότι την παραμονή ο ηγούμενος του ρωσικού μοναστηριού Αγίου Παντελεήμονα στον Άθω, ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος (Ιβανόφ) έδειξε σταθερότητα και αρνήθηκε στους σχισματικούς να επισκεφθούν το μοναστήρι.Αρνήθηκε στον σχισματικό  »μητροπολίτη » Οδησσού Παύλο της Νέας  »Εκκλησίας » την είσοδο στη μονή  που επιχείρησε στις 9 Φλεβάρη. Ο Ευλόγιος έδωσε εντολή να κλείσουν οι πύλες της μονής στους σχισματικούς εκπροσώπους κι εξήγησε στον Παύλο ότι τα μέλη της συνοδείας του στη Μονή του Αγ. Παντελεήμονα  δεν τους αναγνωρίζουν ούτε πρόκειται να τους αναγνωρίσουν στο μέλλον.
Στις 8 Φλεβάρη έγινε η α΄συλλειτουργία με σχισματικούς στο Άγ. όρος με τον  »μητροπολίτη » Pavel Yuristy στην Παντοκράτορος.
dimpenews.com