Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019


Τις κινήσεις "ξένων" πιστωτικών καρτών βάζει στο μικροσκόπιο τώρα η ΑΑΔΕ



Τις κινήσεις τραπεζικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αλλά χρησιμοποιούνται με μεγάλη συχνότητα στην Ελλάδα βάζει στο μικροσκόπιo της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επεξεργαστούν τα στοιχεία κινήσεων τραπεζικών καρτών αλλοδαπής στην Ελλάδα. Πίσω από τη χρήση τους μπορεί να μην υπάρχει τίποτα, παρά μόνo κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι απλώς χρησιμοποιούν τις κάρτες τους στην Ελλάδα. Το σκηνικό αλλάζει όμως εάν προκύψει ότι ο χρήστης έχει δηλώσει κάτοικος αλλοδαπής, αλλά χρησιμοποιεί τις κάρτες του στην Ελλάδα για διάστημα το οποίο υπερβαίνει τους έξι μήνες. Πολλαπλάσια δε, εάν μέσω των καρτών καταναλώνονται στην Ελλάδα μεγάλα ποσά με αυξημένη συχνότητα χρήσης.
Κάθε χρόνο, οι τράπεζες αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, συνήθως έως το τέλος Μάρτη, τα στοιχεία κίνησης τραπεζικών καρτών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Στη βάση αυτών των στοιχείων, θα επιχειρηθεί ένα πρώτο σκανάρισμα, αναζητώντας τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι κάτοχοί τους δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται για παράδειγμα να κάνουν χρήση σημαντικών ποσών μέσω των καρτών τους στην Ελλάδα για διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες. Η συχνότητα των κινήσεων, το ύψος των δαπανών μέσω καρτών και η εμφάνιση πληρωμών για διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες, θα συνθέσουν μια πρώτη «μαγιά» για στοχευμένους ελέγχους στη συνέχεια.
Εννοείται, ότι ο έλεγχος δεν θα εστιαστεί σε μικροδαπάνες. Αν όμως εμφανίζονται αλλεπάλληλες πληρωμές εντός Ελλάδας με χρήση καρτών αλλοδαπής για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλα ποσά, το σκηνικό μπορεί να αλλάζει. Και πάλι μπορεί οι πληρωμές να είναι απολύτως «καθαρές» . Αλλά αυτό θα προκύψει μετά τη διενέργεια των διασταυρώσεων στοιχείων, που ενδέχεται να βγάλουν στον αφρό μεγάλα «ψάρια».economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες