Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Συνελήφθηκαν 26 πάνοπλοι Γάλλοι και λοιποί ευρωπαίοι με διπλωματικά διαβατήρια που επιχείρησαν να περάσουν από Λιβύη στην Τυνησία.

Mια ομάδα ενόπλων αποτελούμενη από 13 Γάλλους υπηκόους υπό διπλωματική κάλυψη αποπειράθηκε την Κυριακή να διασχίσει τα σύνορα με οχήματα παντός εδάφους μέσω της
συνοριακής διάβασης Ras Jedir δήλωσε την Τρίτη ο Υπ. Άμυνας Abdelkrim Zbidi, διαβεβαιώνοντας πως αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους.Πρόσθεσε πως η ομάδα πρόβαλε απείθεια όταν της ζητήθηκε να παραδώσει τα όπλα και τα πυρομαχικά που ήταν στ΄αμάξια τους διευκρινίζοντας πως οι στρατιωτικές αρχές Τυνησίας τους ανάγκασαν να εκτελέσουν τις εντολές.tunisienumerique
Σε άλλο συμβάν 11 Ευρωπαίοι εκ των οποίων Γάλλοι προερχόμενοι από την Λιβύη αποπειράθηκαν να διεισδύσουν με περιθωριακό τρόπο στο έδαφος της Τυνησίας.
Σύμφωνα με τον Abdelkrim Zbidi, Υπ. Άμυνας που ρωτήθηκε την Τετάρτη από τον ιδιωτικό σταθμό Mosaïque FM, αυτοί οι ξένοι συνελήφθηκαν την Τετάρτη 10 Απρίλη από την πλευρά του νησιού Djerba στην ανατολική ακτή της Τυνησίας.
« Αυτοί ήταν μέσα σε 2 zodiacs. Ήταν οπλισμένοι και είχαν διπλωματικά διαβατήρια και μια προφορική σημείωση της ΕΕ. Τα όπλα και τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν από το Τελωνείο και από τους συνοριοφύλακες », διευκρίνισε ο Abdelkrim Zbidi.Επιχείρησαν να περάσουν μέσω της θάλασσας.
Μια δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από 15 άνδρες συνελήφθηκε την Κυριακή 14 Απρίλη στο ύψος του συνοριοπεράσματος Ras Jedir, μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης. Σύμφωνα με το Mosaïque FM, αυτοί οι άνδρες ήταν σε οχήματα που έφεραν διπλωματικές πινακίδες..
« Παρέδωσαν τα όπλα τους στις υπηρεσίες ασφάλειας στο συνοριοπέρασμα. Άλλα όπλα ήταν κρυμμένα στο αυτοκίνητο. Αυτά δεν δηλώθηκαν ούτε παραδόθηκαν στις αρχές», διευκρίνισε ο ραδιοσταθμός.
Αυτούς τους άνδρες γαλλικής υπηκοότητας σταμάτησαν οι συνοριακές αρχές. Η γαλλική Πρεσβεία στην Τύνιδα αντέδρασε μέσω ανακοινωθέντος που δημοσιεύθηκε στο site της, αναφέροντας πως σε μια από τις μετακινήσεις « η γαλλική Πρεσβεία για Λιβύη χρησιμοποιεί κανονικά Τύνιδα- Tripoli », έγινε οδικώς την Κυριακή 14 Απρίλη « λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη».
Ο Abdelkrim Zbidi είπε πως οι « Γάλλοι διπλωμάτες », που ήταν στα 6 οχήματα προερχόμενοι από Λιβύη αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους.« Τα πυρομαχικά που ήταν στην κατοχή τους διασφαλίστηκαν στο στρατόπεδο Ben Guerdane »,δήλωσε στον τύπο.
Eρωτώμενος από το AFP, ο Γάλλος ΥΠΕΞ αρνήθηκε κάθε σύνδεση μεταξύ του convoi των Γάλλων και των ένοπλων Ευρωπαίων σε zodiac κι ανέφερε έναν « έλεγχο ρουτίνας». «Δεν υπήρξε κατάσχεση όπλων.Τα όπλα επιθεωρήθηκαν, ελέγχθησαν και έπειτα καταγράφηκαν πριν να επαναπατριστούν στη Γαλλία », ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος του Quai d’Orsay, αποδίδοντας την δική του εκδοχή.tsa-algerie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες