Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Εξηγήσεις από Χουλιαράκη για τις παροχές...

...θα ζητήσει το Eurogroup...

Αν και επισήμως στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ωστόσο στο...
περιθώριο θα εξεταστεί και το mega- πακέτο παροχών της Ελλάδος που αγγίζει σχεδόν το 0,75% του ΑΕΠ.

Πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μετάσχει στην Ευρωομάδα - για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης και κυρίως για το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Στη βάση αυτή θα ζητηθεί και η άποψη των θεσμών για το θέμα.

Αν και 10 ημέρες πριν  τις Ευρωεκλογές υπάρχει συμφωνία κυρίων ώστε οι τόνοι να μείνουν χαμηλοί, η ευρωζώνη θεωρεί πως οι παροχές της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα θέμα που επηρεάζει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να δώσει σήμερα ένα στίγμα για τις μετεκλογικές προθέσεις του Μηχανισμού και το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή δημοσιονομική απόκλιση εκ μέρους της Ελλάδος .

Το ΔΝΤ έχει ήδη υποστηρίξει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ζητά εκείνο και οι λοιποί θεσμοί και αυτό αναμένεται να αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM.

Παράλληλα, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και θα συζητήσει για τις κύριες προκλήσεις πολιτικής με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, στη βάση της εντολής που έλαβε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 14 Δεκεμβρίου, το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν πτυχές σχετιζόμενες με τα έσοδα και θα εξετάσουν μια επισκόπηση όλων των χαρακτηριστικών του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών σε εθελοντική βάση...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες