Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Χλιδή: Το ανακαινισμένο πλωτό παλάτι του Ωνάση...


   ...άραξε στο Μεσολόγγι.
Eικόνες...
Στη μαρίνα του Μεσολογγίου βρίσκεται το «Christina O», το «πλωτό παλάτι» του Αριστοτέλη Ωνάση το οποίο...
φωτογράφισε  το «Gala», το περιοδικό των διασήμων που κυκλοφορεί δωρεάν με το ΘΕΜΑ κάθε Κυριακή.

Σύμφωνα με το ρεπόρταζ της Μαρίας Λεμονιά που δημοσιεύτηκε στο «Gala», η πρωτοποριακή για την εποχή της θαλαμηγός ήταν μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του καναδικού στόλου που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία.

Eχτισε την ιστορία της στα χέρια του «σωτήρα» της Αριστοτέλη Ωνάση, που της έδωσε το όνομα της κόρης του και φιλοξένησε στα καταστρώματά της ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, τη Μέριλιν Μονρόε, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Τζον Φ. Κένεντι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον πρίγκιπα Ρενιέ και την Γκρέις Κέλι.

christina-o-5

Το ιστορικό αυτό γιοτ, μήκους 99 και πλάτους 11 μέτρων, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση, το 1954, στην τιμή των 34.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ο ίδιος ξόδεψε για την ανακαίνισή του το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατ. δολαρίων. Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975 το «Christina O.» κληρονομήθηκε από την κόρη του, η οποία το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του σε «Αργώ». Τη συντήρηση της θαλαμηγού ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «Αργώ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Μετά από 23 χρόνια, η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον διακεκριμένο ναυπηγό Κώστα Καράμπελα. Ο τελευταίος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την επικοινωνία με επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση του σκάφους και την αναβίωση του μύθου του, μεταξύ των οποίων και ο Τζον-Πολ Παπανικολάου. Ο Ελληνας εφοπλιστής, λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στη θαλαμηγό ως παιδί, προχώρησε στην αγορά της μέσα από δημοπρασία, την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προσθέτοντας και το γράμμα «Ο».

christina-o-2

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες