Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Μύκονος: Εκεί όπου το τετραγωνικό φτάνει τα 22.800 ευρώ!

  • Της Τέτης Ηγουμενίδη
Άνοδο των ζητούμενων τιμών πώλησης κατά μέσο όρο 1,8%, μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και του αντίστοιχου του 2018, καταγράφει το Παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis property και valuation services για τα 5 δημοφιλέστερα νησιά: Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κύθνο και Κέα – Τζιά.
Την ίδια στιγμή, η αγορά των πολυτελών – ειδικών χαρακτηριστικών εξοχικών κατοικιών κινείται με
τον δικό της ρυθμό. Στα πέντε νησιά υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.
Για παράδειγμα, στην Μύκονο, σε περιοχές όπως η Φτελιά, η Ψαρρού και ο Πάνορμος, καθώς και στην περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κλπ., καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, BBQ κλπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/τμ, ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ/τμ.
Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ/τμ ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ/τμ.
Βάσει της έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269 ευρώ/τμ.
Ακολουθεί η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ /τμ και η Πάρος με 8.054 ευρώ /τμ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζια με 5.411 ευρώ /τμ και η Κύθνος με 3.601 ευρώ /τμ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών.
Στη Μύκονο, μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές.
Η αγορά των πολυτελών κατοικιών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  Geoaxis καταλαμβάνει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Με άλλα λόγια η πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένοι, ένα τμήμα τους σχετίζεται με την απόκτηση χρυσής βίζα, ενώ η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος θέτουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Όπως εκτιμάται η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ. Μήλος, Σέριφος).
Στα εξοχικά χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο με 2.191 ευρώ/τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.818 ευρώ /τμ η Πάρος με 1.796 ευρώ/τμ., η Τζιά  1.663 ευρώ /τμ και η Κύθνος 1.342 ευρώ /τμ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (2,45%, από 1.774 σε 1.818 ευρώ /τμ), η Κέα / Τζιά (2,06% από 1.629 σε 1.663 ευρώ /τμ), η Μύκονος (1,98%, από 2.148 σε 2.191 ευρώ /τμ) ενώ έπεται η Πάρος (1,36% από 1.772 σε 1.796 ευρώ /τμ) και η Κύθνος (1,17% από 1.326 σε 1.342 ευρώ /τμ).
Ως χαρακτηριστικό της εν λόγω αγοράς είναι και το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισέρχεται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί.
Τα πρώτα σημάδια νέων αναπτύξεων που εμφανίστηκαν το 2017-2018 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εντατικοποιηθεί και φέτος υπάρχει σαφώς περισσότερη δραστηριότητα με αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 12% (πηγή ΕΛΣΤΑΤ) και αύξηση μεταβιβάσεων κατά 54% (πηγή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων ΓΓΠΣ Υπ.Οικ).
Επίσης, έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας για τη στέγαση εργαζομένων ή δημοσίων υπαλλήλων.mononews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες