Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πλαφόν ΕΟΠΥΥ σε αξονικές, μαγνητικές και μαστογραφίες...


Γρίφος η απόφαση του ΕΟΠΥΥ που θεσπίζει πλαφόν στον μηνιαίο αριθμό των εξετάσεων ανά μηχάνημα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τέθηκε σε εφαρμογή από χθες. Διότι, συνήθως, όποτε και...
όπου έχουν θεσπιστεί πλαφόν, ξεπερνιούνται και τότε οι ασθενείς είτε εκβιάζονται να πληρώσουν την εξέταση εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους ή οδηγούνται στην αναζήτηση άλλου διαγνωστικού κέντρου για να κάνουν την εξέταση.

Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιαννάκος διαβεβαιώνει οι ασθενείς δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά αλλά ούτε και θα ταλαιπωρηθούν.

Τα νέα πλαφόν, που αφορούν μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες αλλά και μαστογραφίες, είναι πολύ πάνω από τον πραγματικό αριθμό εξετάσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε μηχάνημα, αφού έχει υπολογιστεί η 24ωρη συνεχής λειτουργία του και χωρίς τις καθυστερήσεις που ανθρώπινα oι ασθενείς προκαλούν, εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από το μηνιαίο όριο εξετάσεων που καθιερώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά μηχάνημα, με την απόφαση αυτή μειώνει και την τιμή αποζημίωσης για κάθε εξέταση προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Χωρίς όμως να μειώνει και τη συμμετοχή του ασθενούς, αφού το 15% που τον αφορά υπολογίζεται όχι με βάση τη νέα τιμή αποζημίωσης που θεσπίζει αλλά με βάση την τιμή του κρατικού τιμολογίου που ισχύει.

Ετσι, για παράδειγμα, για μία μαγνητική τομογραφία (1,5Τ) η συμμετοχή του ασθενούς είναι 35,25 ευρώ, αφού το κρατικό τιμολόγιο την κοστολογεί 235 ευρώ και όχι 21 ευρώ που θα καλούνταν να πληρώσει ο ασθενής αν το ποσοστό υπολογιζόταν με βάση την τιμή αποζημίωσης, που είναι 140 ευρώ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες