Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Κρανία και ανθρώπινα λείψανα: Μακάβρια ευρήματα στο σπίτι πρώην δικτάτορα στην Παραγουάη


- Πηγή: AP Photo
- Πηγή: AP Photo
Ο εντοπισμός τριών κρανίων και άλλων ανθρώπινων λειψάνων, θαμμένων σε κατοικία που ανήκε άλλοτε στον στρατηγό Αλφρέδο Στρέσνερ, προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στην Παραγουάη, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν ανήκουν σε εξαφανισθέντες κατά τη διάρκεια της πιο μακρόχρονης δικτατορίας στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.


Το οίκημα του άλλοτε δικτάτορα στη Σιουδάδ δελ Έστε, παρέμενε εγκαταλελειμμένο για χρόνια, ώσπου πριν από δύο εβδομάδες πήγαν να εγκατασταθούν εκεί, περίπου 200 άστεγες οικογένειες. Αφού έγινε η κατάληψη, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά θαμμένα κάτω από το δάπεδο ενός από τα μπάνια.
Βρέθηκαν «τρία κρανία», δύο «μηριαία οστά», ένα «βραχιόνιο», καθώς και άλλα ανθρώπινα κόκαλα, τα οποία στάλθηκαν «με φύλαξη στην Ασουνσιόν, σε μια μονάδα ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Επιτροπής Αλήθειας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρός της, Ζοχέλιο Γκοϊμπουρού.
Βρέθηκαν και άλλα οστά, που όμως ανήκουν σε ζώα, διευκρίνισε ο Γκοϊμπουρού.
Ανακαλύφθηκε «μια σήραγγα, γεμάτη συντρίμμια», που «έχει 100 μέτρα μήκος» και «καταλήγει σε έναν τάφο όπου βρίσκονται κι άλλα οστά», συμπλήρωσε ο Ραφαέλ Εσκιβέλ, εκπρόσωπος των ανθρώπων που έκαναν την κατάληψη.
Το μακάβριο εύρημα, που έγινε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκάλεσε σάλο στη λατινοαμερικάνικη χώρα 30 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας (1954-1989), κατά τη διάρκεια της οποίας «εξαφανίστηκαν» πάνω από 400 άνθρωποι.cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες