Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τέσσερα σημεία για την ψήφο των ομογενών και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ...


Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση. «Περίσσειο θράσος και λαϊκισμό» στο θέμα της...
ψήφου των αποδήμων καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου επιχειρώντας παράλληλα σύνθεση των προτάσεων με εκείνες του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απέστειλε πρόταση τεσσάρων σημείων στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για κυβερνητική «προχειρότητα».

Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Όπως προκύπτει από την επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ' αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ' όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρα διατυπωμένες οι προτάσεις
Η κυβερνητική πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «περίσσειο θράσος και λαϊκισμό» και να επισημαίνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει πως «οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25
Νωρίτερα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των προτάσεων για την ψήφο των αποδήμων συζητήθηκε εκτενώς με την Κουμουνδούρου να ανακοινώνει ότι θα επιχειρηθεί σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις:

Η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.


Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής να αλλάξουν στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις τους αφήνουν «ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Ειρωνεία Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «πιρουέτα» και σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φοβήθηκε την πολιτική απομόνωση.

Αναλυτικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.

Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες