Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Έκλεβαν την επιχείρηση, προδόθηκαν από τις κρυφές κάμερες και ζήτησαν… τα ρέστα


Η καταγραφή με κρυφές κάμερες ασφαλείας εργαζομένων και ιδιαίτερα την ώρα που ο αδιάψευστος μάρτυρας… φακός τους συνέλαβε να κλέβουν την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν, δεν αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική ζωή!
Στην κρίση αυτή κατέληξε η Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (ΕΔΔΑ) η οποία έχει εκδώσει αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα της καταγραφής εργαζομένων από κρυφές κάμερες ασφαλείας.

Στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν απολυμένοι υπάλληλοι ισπανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τον εργοδότη τους να κλέβουν εν ώρα εργασίας. Το Στρασβούργο αποφάσισε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν παραβίασαν το δικαίωμα τους σε δίκαιη δίκη καθώς οι Ισπανοί δικαστές εξισορρόπησαν προσεκτικά τα δικαιώματα των υπαλλήλων – ύποπτων για κλοπή – και εκείνων του εργοδότη, διεξάγοντας εμπεριστατωμένη εξέταση της αιτιολόγησης της βιντεοεπιτήρησης η οποία δεν οδήγησε σε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.
Η εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ αποτελεί μεταστροφή της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ένα χρόνο πριν Τμήμα του ιδίου δικαστηρίου, είχε κρίνει ότι εν προκειμένω υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος των υπαλλήλων.
Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία έκρινε ειδικότερα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και – ομόφωνα – ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης (δικαίωμα δίκαιης δίκης).
Βασικό επιχείρημα των υπαλλήλων ήταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως σχετικά με την βιντεοεπιτήρηση, παρά τη σχετική απαίτηση εκ του νόμου. Το Δικαστήριο, ωστόσο, διαπίστωσε ότι υπήρξε σαφής αιτιολόγηση ενός τέτοιου μέτρου, λόγω εύλογης υποψίας για σοβαρά παραπτώματα, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και τις συνέπειες του μέτρου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν υπερέβησαν τη διακριτική τους ευχέρεια («περιθώριο εκτίμησης»), κρίνοντας ότι η παρακολούθηση ήταν αναλογική και νόμιμη.
Φανερές κάμερες για τους πελάτες και κρυφές για τους εργαζόμενους
Στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν πέντε ταμίες γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ συμφερόντων ισπανικής οικογένειας . Πριν από δέκα χρόνια, ο εργοδότης τους παρατήρησε στο κατάστημα που εργάζονταν οι προσφεύγοντες κάποιες αναντιστοιχίες μεταξύ του επιπέδου των αποθηκευμένων εμπορευμάτων του σουπερμάρκετ και των εμπορευμάτων που πωλούνταν σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, ο ελεγκτής του εν λόγω καταστήματος διαπίστωσε υπερβάλλουσες οικονομικές απώλειες της τάξης των 7.780 ευρώ τον Φεβρουάριο, 17.791 ευρώ τον Μάρτιο, 13.936 ευρώ τον Απρίλιο, 18.009 ευρώ τον Μάιο και 24.614 ευρώ τον Ιούνιο 2009.
Έτσι προκειμένου να ερευνήσει και να βάλει ένα τέλος στις οικονομικές απώλειες, ο εργοδότης εγκατέστησε μετά από πέντε μήνες κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες εκ των οποίων άλλες ήταν φανερές και άλλες κρυφές.
Οι φανερές κάμερες στόχευαν να μαγνητοσκοπήσουν τυχόν κλοπές από πελάτες καταναλωτές και γι’ αυτό τοποθετήθηκαν στραμμένες προς τις εισόδους και τις εξόδους του σουπερμάρκετ. Οι κρυφές κάμερες στόχευαν να μαγνητοσκοπήσουν και να ελέγξουν τυχόν κλοπές από υπαλλήλους και γι’ αυτό τοποθετήθηκαν με μεγεθυμένη εικόνα στους πάγκους των ταμείων για τα εμπορεύματα, καλύπτοντας έτσι όλη την περιοχή πίσω από τα ταμεία. Η εταιρεία ενημέρωσε προηγουμένως τους υπαλλήλους της για την εγκατάσταση των φανερών καμερών. Ωστόσο, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε η επιτροπή προσωπικού της εταιρείας ενημερώθηκαν για τις κρυφές κάμερες. Μετά την καταγραφή, όλοι οι εργαζόμενοι που ήταν ύποπτοι κλοπής κλήθηκαν σε ξεχωριστές συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι πέντε ταμίες παραδέχτηκαν τις κλοπές παρουσία του εκπροσώπου του σωματείου της επιχείρησης και του δικηγόρου της εταιρείας. Στη συνέχεια, όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Στις επιστολές απόλυσης η εταιρεία ανέφερε ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι φαίνονται ξεκάθαρα σε λήψεις από τις κρυφές κάμερες να βοηθούν συναδέλφους τους και πελάτες στην κλοπή εμπορευμάτων, αλλά να διαπράττουν και οι ίδιοι κλοπές.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν στις κλοπές ήταν να περνούν τα εμπορεύματα, όπως βρίσκονταν μέσα στα καλάθια των συνεργών τους, με το ειδικό μηχάνημα ανάγνωσης και έπειτα ακύρωναν την αγορά. Οι πέντε απολυμένοι εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή στο Εργατικό Πρωτοδικείο για παράνομη απόλυση ισχυριζόμενοι ότι το αποδεικτικό υλικό εις βάρος τους συγκεντρώθηκε παράνομα, καθώς παραβίαζε το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής τους. Το Εργατικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή τους αποφαινόμενο ότι η όλη προσέγγιση της εργοδότριας εταιρείας ήταν αντικειμενική και σύμφωνη με την ισπανική εργατική νομοθεσία καθώς και με τη νομολογία του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν σε όλες τις βαθμίδες δικαιοδοσίας των Ισπανικών δικαστηρίων (Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας, Συνταγματικό Δικαστήριο κλπ) και έτσι κατέληξαν στο Στρασβούργο δέκα χρόνια αργότερα επικαλούμενοι παραβίαση του κατοχυρωμένου από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική ζωή τους. Η αντιμετώπιση όμως και των Ευρωπαίων δικαστών ήταν η ίδια με των Ισπανών συναδέρφων τους για τους προσφεύγοντες που διέπρατταν κλοπές σε βάρος των εργοδοτών τους.
(Πηγή:Lawspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες