Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

"Αντισυνταγματική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ"...

Διαμαρτύρεται έντονα το Κίνημα Αλλαγής για τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί κρυφίως...
όπως υποστηρίζει, τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ότι «εν μία νυκτί όλα αλλάζουν. Η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έπρεπε να τον εξηγήσει δημόσια.

«Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα 'εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης', όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε και κατέληξε αναφέροντας πως για τέτοιες παρεμβάσεις μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

«Η διάταξη έπρεπε να έχει έρθει με σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και έκθεση συνεπειών ρυθμίσεως. Ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης.Όχι αντικείμενο διατάγματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες