Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Το αντικαρκινικό τρόφιμο που θωρακίζει ήπαρ, καρδιά και εγκέφαλο

Το αντικαρκινικό τρόφιμο που θωρακίζει ήπαρ, καρδιά και εγκέφαλο
ygeiamou.gr



Η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα, όμως, βασικό συστατικό της εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη· το ελαιόλαδο

Η παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο για την πρόληψη του καρκίνου στις δυτικές χώρες. Η μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα οφέλη του ελαιόλαδου μελετώνται εκτενώς. Το παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Επίσης προστατεύει το ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Τόσο οι ελιές όσο και το ελαιόλαδο περιέχουν σημαντικές ποσότητες διαφόρων ουσιών που θεωρούνται ενεργεί αντικαρκινικοί παράγοντες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και τα άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά του ευθύνονται γι’ αυτήν την ωφέλιμη δράση.
Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε ολεϊκό οξύ το κάνει λιγότερο ευπαθές στην οξείδωση και πιο σταθερό στις υψηλές θερμοκρασίες, συγκριτικά με άλλα φυτικά έλαια όπως το φιστικέλαιο, το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, που είναι πλούσια σε ω-6.
Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες