Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Άλλος ένας Συντονιστής για το προσφυγικό...

Θα συντονίζει τους ήδη υπάρχοντες...

Έναν ακόμη Συντονιστή για το προσφυγικό - μεταναστευτικό προσθέτει η κυβέρνηση στον κατάλογο των προσώπων που έρχονται να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο για μεμονωμένες ή συνολικότερες πτυχές του ζητήματος από τον...
περασμένο Οκτώβριο.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 18 που δημοσιεύθηκε στις 19/2/2020, ορίζονται στο επανασυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δύο Γενικοί και δύο Ειδικοί Γραμματείς. Μεταξύ αυτών και ο «Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων», θέση την οποία αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, Ευάγγελος - Απόστολος Κωνσταντίνου.

Το ποιους ακριβώς «εμπλεκόμενους φορείς» θα συντονίζει ο νέος Ειδικός Γραμματέας και πώς θα επιτυγχάνει εκεί που άλλοι απέτυχαν δεν το εξηγεί το Προεδρικό Διάταγμα και ούτε αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται σε τέτοια κείμενα. Ας θυμηθούμε, όμως, ποιοι άλλοι ανέλαβαν συντονιστικό ρόλο το τελευταίο διάστημα. Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά το ethnos.gr είχε με αλλεπάλληλα άρθρα επισημάνει ότι το μοντέλο της διαχείρισης του προσφυγικού μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περνούσε δοκιμασίες με αφορμή τη συνεχή αύξηση των εγκλωβισμένων στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Ετσι:

Τον Οκτώβριο ανακοινώνεται ότι στο πλάι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται επικουρικά το Υπουργείο Εσωτερικών με διακριτό τον συνδετικό ρόλο του τότε Ειδικού και νυν Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (23/10/19) στο Open την οποία διένειμε με Δελτίο Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δέχεται ερώτηση για το αν πέτυχε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για τους χώρους όπου θα κατασκευασθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπως του είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός. Στην απάντηση ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρει: «Ο σχεδιασμός του πού θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες, γίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για να το επικοινωνήσει είναι ο κύριος Λογοθέτης Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εκείνον. Η δική μας δουλειά έγκειται στο να συνεργαστούμε με την Αυτοδιοίκηση, όταν γίνει δεδομένο για το πού θα πάνε οι άνθρωποι».

Σχεδόν παράλληλα ανακοινώνεται ότι αναλαμβάνει καθήκοντα Συντονιστή ο Υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής «για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η εμφάνιση Αγαπιδάκη - Δοξιάδη

Εναν μήνα αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανακοινώνει ότι αναθέτει ρόλο Εθνικής Συντονίστριας ειδικά για το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην ψυχολόγο Ειρήνη Αγαπηδάκη με την επίσημανση ότι «τις προσπάθειές της θα συνδράμει ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης». Η κ.Αγαπηδάκη έκτοτε εργαζόταν στο αντικείμενό της αλλά επίσημα ανέλαβε θεσμικό ρόλο μόλις τώρα καθώς είναι η δεύτερη νέα Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο ΠΔ, πάντως, δεν διευκρινίζεται τι θα απογίνουν οι σχετικές με τα ασυνόδευτα αρμοδιότητες και υπηρεσίες που υπάγονται στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Μετά τις γιορτές, με την κατάσταση στα νησιά να φθάνει σε επικίνδυνα όρια και την συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες να μοιάζει στόχος ανέφικτος, ο πρωθυπουργός αποφασίζει να επανασυστήσει ξεχωριστό υπουργείο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με επικεφαλής Υπουργό τον Νότη Μηταράκη που ορκίζεται στις 15 Ιανουαρίου 2020. Πολλοί τότε αντιλήφθηκαν ότι θα ήταν ο κ.Μηταράκης εκείνος που είχε το γενικό συντονιστικό πρόσταγμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και αυτό είναι κάτι που έως σήμερα τηρείται σε γενικές γραμμές.

Φθάνουμε έτσι στις 19 Φεβρουαρίου 2020 οπότε εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τους νέους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπό τον Νότη Μηταράκη. Οπως προαναφέραμε, Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων θα είναι ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου και Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Δεν αναφέρεται στο ΠΔ ποιες υπηρεσίες θα υπάγονται στους δύο αυτούς Ειδικούς Γραμματείς. Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει ο Πάτροκλος Γεωργιάδης μεταφέροντας το «σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού» που είχε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο θα είναι ο Μάνος Λογοθέτης και στην Γραμματεία «μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, καθώς και εποπτευόμενων φορέων, η Ειδική Γραμματεία Υποδοχής που συστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 111 του ν. 4622/2019».

Το βιογραφικό του νέου συντονιστή

Ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Νότη Μηταράκη ο οποίος, ως Υφυπουργός Εργασίας, τον είχε τοποθετήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 Πρόεδρο στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ο κ.Κωνσταντίνου αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα χρηματοοικονομικά (MSc in Financial Management and Control) από το Aston Business School, του Aston University. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα της Επικοινωνίας το 2003, από την εταιρεία επικοινωνίας MWG POLITICS του πολυεθνικού Ομίλου Mc Cann Erickson. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας με εταιρείες του κλάδου και ιδιώτες. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αρμόδιου για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, ΣΔΙΤ, Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (δηλαδή του Νότη Μηταράκη). Το 2018 συνεργάστηκε με το ΤΜΕΔΕ και το ΤΕΕ και ανέλαβε το νεοσύστατο Ινστιτούτο ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Από το Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΕΚΤ Α.Ε...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες