Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Δεν τους άρεσε η «Κελέση»...

Δεν τους άρεσε η «Κελέση»Μετά τη θυελλώδη κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» επί οκτώ ώρες στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Δευτέρας και τις αντικρουόμενες ερμηνείες για το τι είπε, η χθεσινή κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis, της «Αικατερίνης Κελέση», ήταν ουσιαστικά με...

διαδικασία fast track.

Ξεκίνησε στις 18.00 και ολοκληρώθηκε σε περίπου δύο ώρες, πάλι στους ίδιους χώρους της ΓΑΔΑ, με τον μάρτυρα σε χωριστό δωμάτιο διαφορετικού ορόφου και επικοινωνία μέσω μικροφώνου με αλλοιωμένη φωνή. Αυτή τη φορά οι πληροφορίες δεν ήταν ιδιαίτερα αποκλίνουσες. Η «Κελέση» φέρεται να επέμεινε σε όσα έχει πει στις καταθέσεις της στις δικαστικές αρχές και να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η «γραμμή»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γραμμή» που ακολούθησε πιστά η μάρτυρας, ουσιαστικά επιτάχυνε την εξέταση και έφερε σε αδιέξοδο τους εκπροσώπους Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη και τη χαρακτήριζαν απρόθυμη. Οπως υπογράμμισε αρκετές φορές με χαρακτηριστικό τρόπο στην κατάθεσή της, «εγώ φοράω παντελόνια». Πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ότι η «Κελέση» επέμεινε κατηγορηματικά πως όλες οι καταθέσεις της για την υπόθεση είναι απολύτως αληθινές.

«Οσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική μου συνειδητή απόφαση», φέρεται να είπε, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα έχουν καταγγελθεί αποτελούσαν πρακτικές της Novartis που είχαν την απόλυτη έγκρισή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να σημείωσε ότι «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της επιτροπής της Βουλής. Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου». Ειδικά για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν έχω καμία απολύτως σχέση, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι’ αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσατε εξ αρχής».

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Ν.Δ. επισήμαναν ότι ενώ «ο Σαράφης διέψευσε τον Σαράφη και τα πήρε όλα πίσω, η Κελέση δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις». Το μόνο σχόλιο επί της ουσίας από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ότι η μάρτυρας «υπό τον φόβο των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει, σνομπάροντας την επιτροπή και τη Βουλή».

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, το συμπέρασμα ήταν πως η μάρτυρας δεν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα. «Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Νovartis ισχύουν όσα έχω πει και θα καταθέσω γι’ αυτήν όταν κληθώ στο δικαστήριο», φέρεται να είπε.

Ερωτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρτυρας ρωτήθηκε από τον Βασίλη Κεγκέρογλου αν έχει δει ποτέ πολιτικό από κοντά και απάντησε: «Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω». Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε «πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ. Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από τη δική σας κατάθεση;» και η Κελέση απάντησε: «Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου». Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν σχετικά ότι «τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, που επικαλούνται Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Η προανακριτική επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα το πρωί με την εξέταση του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μυωνή. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας φέρεται έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για επαφές που είχε με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, τις οποίες η Ν.Δ. επιδιώκει να αξιοποιήσει για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του.

Χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έστειλε επιστολή στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει επί του αιτήματος της προανακριτικής για ενδείξεις νέων συναφών αδικημάτων και πώς θα γίνει η τυχόν επέκταση του κατηγορητηρίου.

Παράλληλα, η επιτροπή, μετά την έντονη έκφραση δυσφορίας από πλευράς Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη μη αποστολή εγγράφων του FBI εκ μέρους της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, αποφάσισε να στείλει στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, νέο αίτημα για κοινοποίηση συγκεκριμένων εγγράφων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες