Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

«Τρομοκρατική επίθεση» σε αγωγό φυσικού αερίου εντός Τουρκίας καταγγέλλει το Ιράν

«Τρομοκρατική επίθεση» σε αγωγό φυσικού αερίου εντός Τουρκίας καταγγέλλει το Ιράν
Πηγή: AP Photo/Vahid Salemi
Η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία έχει διακοπεί μετά από «τρομοκρατική» επίθεση σε αγωγό εντός της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου στην κρατική τηλεόραση.
«Σήμερα το πρωί, τρομοκράτες προκάλεσαν δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου εντός της
Τουρκίας στα τουρκο-ιρανικά σύνορα κοντά στο Μπαζάργκαν του Ιράν... η ροή αερίου έχει σταματήσει», δήλωσε ο Μεχντί Τζαμσίντι-Ντάνα, διευθυντής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου.
«Ο αγωγός έχει ανατιναχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Επίσης είναι πιθανό ότι την έκρηξη προκάλεσαν μαχητές του ΡΚΚ», είπε στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA, αναφερόμενος στην εκτός νόμου ένοπλη οργάνωση, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.
Ο Τζαμσίντι-Ντάνα δήλωσε ότι «οι Τούρκοι συνοριοφύλακες έφυγαν» λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι «τους έχουμε ενημερώσει για την έκρηξη και περιμένουμε την απάντησή τους», ανέφερε το IRNA.
«Συνήθως χρειάζονται τρεις έως τέσσερις ημέρες για να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες επισκευές και να επαναληφθούν οι εξαγωγές αερίου».

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την έκρηξη

Tο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιβεβαίωσε την έκρηξη κοντά στη μεθοριακή γραμμή.
Πυροσβέστες επιχείρησαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη μετέδωσε το Anadolu, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν διαασφαλίσει την περιοχή.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς αιτίες της έκρηξης.
Ο αγωγός, ο οποίος μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία ετησίως, έχει δεχτεί επιθέσεις από Κούρδους μαχητές κατά τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2013, πριν από την κατάπαυση του πυρός, σημειώνει δημοσίευμα του Al Jazeera. cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες