Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Με ιστορικό χρήσης υπερβολικής βίας οι δύο αστυνομικοί...

...που εμφανίζονται στο βίντεο με τη δολοφονία του George Floyd...
Σεσημασμένοι φαίνεται ότι ήταν οι δύο αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd. Οι δύο πρώην -πλέον καθώς απολύθηκαν- αστυνομικοί, φέρονται να έχουν εμπλακεί και σε άλλα περιστατικά υπερβολικής αστυνομικής βίας, μεταξύ των οποίων και...

 περιπτώσεις με θύματα μειονότητες.
Το βίντεο που πλέον έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, δείχνει τους Derek Chauvin και Tou Thao, οι οποίοι μετά τις αντιδράσεις απολύθηκαν, μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς που εμπλέκονται στο περιστατικό. Έρευνες για το περιστατικό διεξάγουν το FBI και οι πολιτειακές αρχές τη Μινεσότα.

Derek Chauvin
Ο Derek Chauvin που φέρεται να είναι και ο δολοφόνος του George Floyd, καθώς εμφανίζεται να πατά με το γόνατό του τον λαιμό του Αφροαμερικανού άνδρα, μέχρι που αυτός σταματά να αναπνέει, έχει εμπλακεί ξανά σε περιπτώσεις κατάχρησης αστυνομικής βίας και μάλιστα εναντίον μειονοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα ο Derek Chauvin, κατά τη διάρκεια της 19χρονης θητείαw του ως αστυνομικός φαίνεται πως είχε λάβει τουλάχιστον 20 γράμματα παραπόνων και δύο επίσημες επιστολές επίπληξης.

Το 2006, ο Chauvin και πέντε άλλοι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε μια επίθεση με μαχαίρι. Μετά την καταδίωξη ο 42χρονος, Wayne Reyes, φέρεται να σημάδεψε προς τους αστυνομικούς με μια κοντόκαννη καραμπίνα. Αποτέλεσμα είχε οι αστυνομικοί να πυροβολήσουν επανειλημμένα εναντίον του, με θανάσιμο αποτέλεσμα. Όλοι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στο συμβάν, μεταξύ των οποίων και ο Chauvin, είχαν τεθεί τότε σε διαθεσιμότητα.

Το 2007, ένας κρατούμενος σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Μινεσότα, κατονόμασε τον Chauvin και επτά άλλους, σε μια ομοσπονδιακή αγωγή. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά, η υπόθεση απορρίφθηκε χωρίς προηγούμενο έλεγχο.

Το 2008, ο Chauvin πυροβόλησε και σκότωσε τον Ira Latrell Toles, έναν μαύρο άνδρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια διερεύνησης από την αστυνομία περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός αστυνομικού. Ο Chauvin τον πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα.

Το 2011 και πάλι ο Chauvin είχε εμφανιστεί σε ένα περιστατικό, με ύποπτο έναν ιθαγενή Αμερικανό πολίτη τον οποίο ο Chauvin, πυροβόλησε θανάσιμα. Ξανά τότε τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Tou Thao
Ο άλλος αστυνομικός ο οποίος επίσης εμφανίζεται στο βίντεο με τη δολοφονία του George Floyd, είναι ο Tou Thao. Ο ίδιος σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε για μια αγωγή, το 2017, ξεκίνησε ως αστυνομικός κοινότητας, ενώ το 2019 πήγε στην ακαδημία. Απολύθηκε για δύο χρόνια και επανήλθε το 2012.

Το 2017, ο Lamar Ferguson μήνυσε τον Thao και έναν άλλο αστυνομικό, τον Robert Thunder, για υπερβολική χρήση βίας. Σύμφωνα με τον Ferguson και μια γυναίκα που ήταν οκτώ μηνών έγκυος, περπατούσαν προς το σπίτι τους όταν ο Thao και ο Thunder, σταμάτησαν και τους έψαξαν δίχως κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον Ferguson και ο Τάο τον πέταξε στο έδαφος και άρχισε να τον γρονθοκοπεί, ενώ ο Thunder τον κλώτσησε.

Οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Ferguson στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια, τον μετέφεραν στη φυλακή, με τον Ferguson να φορά μόνο το εσώρουχό του και ένα μπλουζάκι. Παράλληλα απέρριψαν τις εκκλήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου να του επιτρέψουν να ντυθεί.

Ο δικηγόρος του Chauvin
Δικηγόρος υπεράσπισης του Chauvin στην υπόθεση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd, είναι ο Tom Kelly. Ο ίδιος δικηγόρος ήταν επίσης υπεύθυνος υπεράσπισης για άλλον έναν αστυνομικό που δολοφόνησε έναν μαύρο πολίτη. Ο αστυνομικός Jeronimo Yanez, δολοφόνησε τον Philando Castile αφού ο τελευταίος ενημέρωσε τον αστυνομικό που τον είχε σταματήσει για έλεγχο ότι στο αυτοκίνητό του έχει όπλο. Ο αστυνομικός τον πυροβόλησε υποστηρίζοντας ότι ο Castle επιχείρησε να τραβήξει το όπλο του, ενώ εκείνος επαναλάμβανε συνεχώς ότι δεν το κάνει και προσπαθούσε να δώσεις στον αστυνομικό τα στοιχεία του.

Μετά από δίκη για ανθρωποκτονία με τον Yanez κατηγορούμενο, ο ίδιος αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες το 2017...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες