Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητες: Αλλάζουν όλα με τον νέο «Προσωπικό Αριθμό». Οδηγίες Υπουργού Πιερρακάκη

Για τον νέο ενιαίο αριθμό που θα χρησιμοποιούμε ως πολίτες και που θα αποκαλείται «προσωπικός αριθμός» μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον
αριθμό της ταυτότητας μας. Ενώ, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, με τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, να προειδοποιεί για το «τουνάμι» απολύσεων που έρχεται και το πως διαμορφώνεται το τοπίο στις επιχειρήσεις.
«Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται Π.Α., Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έτσι πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος αυτό ο προσωπικός αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.
Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία.
Παράλληλα, μίλησε και για μια δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τα οπτικοακουστικά. Όπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχει ένα κίνητρο που αφορά τις παραγωγές στην χώρα μας το οποίο θα βελτιωθεί από το 35% στο 40% και αφορά την χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει απλοποίηση της γραφειοκρατίας και σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θα γίνει προσπάθεια απλοποίησης της γραφειοκρατίας των ίδιων των παραγωγών. Ο ίδιος διευκρίνισε πως αυτό θα αφορά και ελληνικές παραγωγές.
Για τις ταυτότητες:
Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενό των νέων ταυτοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νέα ταυτότητα θα είναι σαν πιστωτική κάρτα και θα περιλαμβάνει και έναν αριθμό, ο οποίος είναι ο ενιαίος αριθμός που πλέον θα χρησιμοποιούμε.
Επιπλέον, θα υπάρχει μια εφαρμογή στο κινητό, όπου θα μπορείς να έχεις την ταυτότητά σου και εκεί. Άρα θα μπορείς να κουβαλάς το κινητό σου αντί για την ταυτότητά σου».
Όσον αφορά το κόστος των νέων ταυτοτήτων, επισήμανε ότι «έχουμε κρατήσει το ίδιο κόστος που υπήρχε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και προσθέσαμε μια σειρά από πράγματα μέσα στον υφιστάμενο διαγωνισμό. Πρώτον, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάμε σε καλύτερες λύσεις σχετικά με τη φωτογραφία, δηλαδή έγχρωμη και υψηλής ασφάλειας.
Δεύτερον, προσθέσαμε ψηφιακή υποδομή, δηλαδή να μπορώ να έχω πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες από το σπίτι μου. Αυτό όλο έγινε με ακριβώς το ίδιο κόστος, δεν ανέβηκε ούτε ένα σεντ παραπάνω».fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες