Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Πολλά «θα» από Μπορέλ...

...για κυρώσεις...

Τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο ύπατος αξιωματούχος της ΕΕ για την...
εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών. Όπως τόνισε, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και αν επιμείνει στις προκλήσεις, τότε η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, όπως έχει ζητήσει η Κύπρος.

Ωστόσο, εξήγησε οι κυρώσεις «δεν είναι πολιτική»..

Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να προχωρήσει στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες χαρακτήρισε μονομερείς ενέργειες, διότι αυτό παραβιάζει την κυριαρχία χωρών-μελών της Ε.Ε. και αυξάνει την ένταση.

Εξήγησε ότι έπειτα από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, αποφασίστηκε να «διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μειωθεί η ένταση και θα υπάρξει κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών», Βρυξελλων και Άγκυρας.

Όσον αφορά τη Λιβύη, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τις αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου, κυρίως όσον αφορά τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων. «Εμείς, τα κράτη-μέλη, κάνουμε από την πλευρά μας αυτό που πρέπει με την Επιχείρηση Ειρήνη», είπε και θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει το ίδιο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι είναι ενέργεια που δημιουργεί «έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των θρησκειών» και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σκεφτεί να την αναιρέσει.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ειδικά στο θέμα του αν η Ε.Ε. εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική επανέλαβε ότι «κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν» και αυτό είναι κάτι που εξετάζεται σε «τεχνικό επίπεδο».

Ωστόσο είπε μετ' επιτάσεως ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι εντάσεις.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει «σχέδιο Β», στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, απάντησε: «Αυτό δεν βοηθά στη μείωση των εντάσεων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες