Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Χουάν Κάρλος: «Εξορία» σε προεδρική σουίτα στο Αμπού Ντάμπι...

...με 11.000 ευρώ τη βραδιά...
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια, μετά την φυγή του Χουάν Κάρλος από τη χώρα, το Σάββατο καθώς έφτασαν στα...

 θερινά ανάκτορα στην Πάλμα της Μαγιόρκα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας χαιρετούσε τους θαυμαστές του μέσα από το αυτοκίνητο που το μετέφερε στο θερινό παλάτι Μάριβεντ, όπου, ήδη, βρίσκεται η επίτιμη βασίλισσα Σοφία, μητέρα του βασιλιά Φελίπε, η οποία επέλεξε να μην ακολουθήσει τον 82χρονο σύζυγό της στην «εξορία», αλλά να παραμείνει στην Ισπανία και να συνεχίσει το θεσμικό της έργο και την ενασχόληση με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Μαζί με τον βασιλιά και την βασίλισσα της Ισπανίας, στο αυτοκίνητο επέβαιναν η 14χρονη διάδοχος του θρόνου, πριγκίπισσα Λεονόρ, η οποία καθόταν στη θέση του συνοδηγού δίπλα στον πατέρα της και η 13χρονη αδελφή της, πριγκίπισσα Σοφία. Όλη η οικογένεια φορούσε προστατευτικές μάσκες στο πρόσωπο ενώ το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας τον Ιούλιο κατά την περιοδεία του σε τουριστικές περιοχές της χώρας δεν παρέλειψε να εμφανίζεται με μάσκα δίνοντας το καλό παράδειγμα καθώς στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τον τουρισμό.
22995138

Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε στις 3 Αυγούστου την Ισπανία «για να σώσει τη μοναρχία»

Τη Δευτέρα ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014, με επιστολή του προς τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σε σκάνδαλο δωροληψίας, που σχετίζεται με την παραχώρηση σύμβασης σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.

Αν και το παλάτι δεν έχει επίσημα ανακοινώσει τον τόπο όπου επέλεξε να αυτοεξοριστεί ο τέως βασιλιάς, με τον ισπανικό Τύπο να αναφέρει ως χώρες της «εξορίας» του τη Δομινικανή Δημοκρατία ή την Πορτογαλία, τελικά την Παρασκευή η φιλοβασιλική ισπανική εφημερίδα ABC αποκάλυψε πως ο πατέρας του βασιλιά Φελίπε από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ταξίδεψε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο Αμπού Ντάμπι μαζί με τέσσερις άνδρες της προσωπικής του φρουράς και έναν σύμβουλό του.

Η παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, όταν η διαδικτυακή ισπανική εφημερίδα Nius ανάρτησε στο Instagram φωτογραφία του τέως μονάρχη, στην οποία εικονίζεται ο Χουάν Κάρλος να κατεβαίνει από ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι. Μάλιστα, ο τέως βασιλιάς φορά στο πρόσωπο μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισπανικό Τύπο, ο Χουάν Κάρλος έχει καταλύσει στην προεδρική σουίτα του πολυτελούς ξενοδοχείου Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι, στην οποία η διαμονή κοστίζει 11.000 ευρώ τη βραδιά. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο, που ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το 2012 ο Χουάν Κάρλος είχε ταξιδέψει με την ερωμένη του στη Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων

Ο Χουάν Κάρλος υπηρέτησε ως βασιλιάς της Ισπανίας από τον Νοέμβριο του 1975 μέχρι το 2014, όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του, Φελίπε. Τα περισσότερα από τα 40 χρόνια της βασιλείας του υπήρξε δημοφιλής, καθώς ήταν εκείνος που οδήγησε αναίμακτα την χώρα του από την δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως, τον Απρίλιο του 2012 ο βασιλιάς δέχθηκε κριτική, όταν ταξίδεψε για κυνήγι ελεφάντων στη Μποτσουάνα ενώ η χώρα του βρισκόταν στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Ο ισπανικός λαός πληροφορήθηκε για το ταξίδι του μονάρχη στην Αφρική όταν ο Χουάν Κάρλος τραυματίστηκε στη Μποτσουάνα και ένα αεροσκάφος τον μετέφερε για νοσηλεία στην χώρα του. Εκείνη την περίοδο Ισπανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η μεταφορά του μονάρχη δεν έγινε με κρατικά έξοδα αλλά πληρώθηκε από τον Σαουδάραβα επιχειρηματία με καταγωγή από τη Συρία, Μοχάμεντ Εγιάντ Καγιαλί, στενό φίλο του τέως βασιλιά.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς γύρω από τον τέως μονάρχη ξεκίνησαν το 2014, όταν η μικρότερη κόρη του Χουάν Κάρλος, πριγκίπισσα Κριστίνα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που παραπέμφθηκε σε δίκη, αν και απαλλάχθηκε ενώ ο σύζυγός της, Ινάκι Ουρνταγκαρίν, πρώην ολυμπιονίκης του χάντμπολ, καταδικάστηκε από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών για απάτη και φοροδιαφυγή.

Τον Ιούνιο του 2020 ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης ξεκίνησε έρευνα για την εμπλοκή του τέως βασιλιά στην συμφωνία κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία από ισπανική κοινοπραξία, το 2011. Παράλληλα, οι ελβετικές αρχές ερευνούν τον Ισπανό γαλαζοαίματο, μετά από δημοσιεύματα, που υποστηρίζουν πως το 2008 ο τέως βασιλιάς έλαβε μέσω offshore 100 εκατ. δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής από ισπανική κοινοπραξία.

Ο Χουάν Κάρλος μετέφερε 65 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της ερωμένης του

Στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών έχει μπει και η πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος, η 55χρονη Γερμανίδα επιχειρηματίας, Κορίνα Λάρσεν, πρώην σύζυγος Γερμανού πρίγκιπα, η οποία είχε συνοδεύσει τον τέως μονάρχη στο ταξίδι του στη Μποτσουάνα, το 2012. Την ίδια χρονιά μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της Λάρσεν 65 εκατ. ευρώ από τον Χουάν Κάρλος. Η ίδια, που κατοικεί στο Μονακό, δήλωσε στις ελβετικές αρχές πως τα χρήματα είναι δώρο από τον Ισπανό μονάρχη.

Η Γερμανίδα αριστοκράτισα Κορίνα Λάρσεν γνώρισε τον Ισπανό βασιλιά το 2004 και έκτοτε, η σχέση τους ήταν «κοινό μυστικό», αφού η γοητευτική ξανθιά συνόδευσε τον Χουάν Κάρλος ακόμα και σε επίσημες επισκέψεις «εκτοπίζοντας» τη βασίλισσα Σοφία και θέτοντας σε κίνδυνο το γάμο του. Πάντως, τους τελευταίους μήνες, η πρώην βασιλική ερωμένη εξελίχθηκε σε «πονοκέφαλο» για το παλάτι της Μαδρίτης, καθώς σε ισπανική τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ETB κατηγόρησε το παλάτι πως σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες απειλεί την ίδια και τα παιδιά της επί οκτώ χρόνια.

Στον απόηχο ενός νέου σκανδάλου διαφθοράς, που θα κλόνιζε τον θεσμό της μοναρχίας στην Ισπανία, ο βασιλιάς Φελίπε αποκήρυξε την κληρονομιά του και έκοψε από τον πατέρα του το ετήσιο εισόδημα που λάμβανε από το παλάτι, ύψους 194.000 ευρώ...

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες