Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία εμποδίζει τη συνεργασία του NATO με την ΕΕ στη Λιβύη, λέει τώρα ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg μιλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 26 Αυγούστου 2020. EPA / SEAN GALLUP / POLO
Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθεί η εφαρμογή του εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων και πυρομαχικών στην
εμπόλεμη Λιβύη, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συμβούλιο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ατλαντική συμμαχία αναζητεί τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.
Πολλοί στην ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.
Έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν.
Η Λιβύη, χώρα με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν είχε ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Βερολίνου τον Ιανουάριο, όταν οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, έχουν αποτύχει.hellasjournal

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάγιο δόγμα της Τουρκίας είναι: τάζω, διεκδικώ, απαιτώ,κατακτώ-αρπάζω, χωρίς να δίνω το παραμικρό. Γνωστό αυτό τοις πάσι. Οι δυτικοί επαμφοτερίζουν, τα διαχρονικά συμφέροντά τους γαρ. «Στο σύνολό τους, από τότε που εισέβαλαν στην Ευρώπη, οι Τούρκοι ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Όπου κι αν πήγαν, μια πλατειά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διάβασής τους και, σ' όλη την έκταση της κυριαρχίας τους, ο πολιτισμός εξαφανιζόταν" λέει ο Γλάδστον, ο Άγγλος πρωθυπουργός το 1875. Όμως, ο Αμερικανός πρώην Υπ.Εξ. Τζέιμς Μπέικερ δηλώνει στην «Washington Post», 22.12.96: «Οι ΗΠΑ πρέπει ν' αγνοήσουν τις ανησυχίες ορισμένων για τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων απ' την Τουρκία, προκειμένου ν' αποφευχθεί η αποσταθεροποίησή της». κι άλλα πολλά. Συμπεράσματα. Κ.Γ.

απο 11-01-09

Συνεργάτες