Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΓΡΙΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας νέα: Επί τάπητος η νέα δομή – Τα σενάρια για τα εξοπλιστικά

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας νέα: "Πράσινος φως" στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων από την Βουλή, με διακομματική συναίνεση, πλην ΚΚΕ και "Μερα25".

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας νέα: Με διακομματική συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αλλά με τη διαφωνία του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών»), εγκρίθηκε από την Επιτροπή Aμυνας της Βουλής η νέα δομή των Ενόπλων

Δυνάμεων, που θα ισχύσει την περίοδο 2020-2034. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις κλειστές πόρτες της επιτροπής έγινε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή, αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μην επεκταθεί στην ανάγκη για εξοπλισμούς της επόμενης δεκαπενταετίας. Νωρίτερα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσιάστηκαν στα μέλη της επιτροπής τρεις εκδοχές εξοπλισμών, που κινούνται μεταξύ 16 και 63 δισ. ευρώ, συνολικές δαπάνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί νέα δύναμη ειδικού πολέμου, που θα περιλαμβάνει όλα τα όπλα και θα κινείται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Το τελευταίο ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του (όπως και σε άλλα σημεία σχετιζόμενα με την ευρωατλαντική συμμαχία). Από την πλευρά του, ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης εκφράστηκε επιθετικά, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών λόγω του ότι αποχωρούν από αυτά 5 πυροβολαρχίες.

Ένοπλες Δυνάμεις: Η Ελλάδα ενισχύεται με τους πυραύλους Meteor

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει και έχει λάβει πληροφορίες και κόστη για τον απόλυτο πύραυλος αέρος-αέρος της Δύσης σήμερα, τον Meteor της MBDA. Μόλις «κλείσει» το θέμα της σύμβασης των Rafale, η ΠΑ θα προχωρήσει σε άμεση παραγγελία αποθέματος πυραύλων Meteor-αποκαλύπτει η ανάλυση του ptisidiastima.com. O πύραυλος, ένας άνευ προηγουμένου πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι στο στόχαστρό εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και τα ΗΑΕ προσπάθησαν να πείσουν τους Γάλλους να τον ενσωματώσουν στα Mirage 2000-9, αλλά τελικά μάλλον δεν μπορεί να γίνει απόλυτη αξιοποίηση του όπλου, ούτε να γίνει επιτυχώς η mid-course ανανέωση δεδομένων από το datalink.

Αντίθετα, το Rafale F3R έχει όλη την απαραίτητη υποδομή, να μεταφέρει όχι μόνο στοιχεία σκόπευσης, αλλά δεδομένα όλου του πεδίου της μάχης στον πύραυλο που έχει ξεχυθεί για τον στόχο του. Έτσι, ο Meteor μπορεί να χτυπήσει τον στόχο που επιθυμεί ο πιλότος, κι όχι κάποιον που θα βρεθεί εκεί κοντά.

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κόστη που θα συνοδεύουν την προμήθεια ενός αριθμού Meteor για τα ελληνικά Rafale, αλλά πλέον έχει παρθεί η απόφαση σε υψηλό επίπεδο να αγοραστεί το όπλο, που θα είναι game changer στο Αιγαίο κι όχι μόνο. Οι δυνατότητες που θα δώσει ένας αριθμός Meteor στα ελληνικά Rafale, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα έδινε ένας αριθμός SM-2 ή ASTER30 σε ελληνικά πλοία. Και στην περίπτωση του συνδυασμού Rafale/Meteor, ο εκτοξευτής των όπλων αλλάζει θέσεις στο χάρτη κατά βούληση. Πλέον, αεροσκάφη E-7T Wedgetail της ΤΑ θα πρέπει να πετούν ακόμη πιο βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Θυμίζουμε, πως παρά την ύπαρξη των Ε-7Τ, οι Τούρκοι απέτυχαν να εντοπίσουν εγκαίρως τα ελληνικά F-16C/D που πήγαν στην Κύπρο.

Δεδομένα και από εξωτερικές πηγές

Ταυτόχρονα, τα KC-135R θα πρέπει να κινηθούν ακόμη ανατολικότερα, ενώ οι πτήσεις των μέσων ASW, CN-235 θα γίνουν μάλλον μια επικίνδυνη υπόθεση. Μόνο από το τελευταίο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο απλά και εύκολα βγήκε από το παιχνίδι ένας σοβαρός κίνδυνος από το κεφάλι των κυβερνητών των Type 214HN. Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει δεδομένα και από εξωτερικές πηγές, όπως κάποιο ιπτάμενο ραντάρ, και να έχει μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει γύρω του. Η ομάδα των χωρών με πυραύλους Meteor είναι αρκετά κλειστή, κι αυτό όχι λόγω απαγόρευσης εξαγωγής, αλλά λόγω ασυμβατότητας με πολλούς τύπους αεροσκαφών, αλλά και απαγορευτικού κόστους. Βέβαια, ακόμη και ένας μικρός αριθμός πυραύλων, 30 ή 40 κομμάτια, μπορούν να αλλάξουν τελείως τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο.

Τα ελληνικά Rafale θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα των MICA IR/EM που υπάρχει για τα Mirage 2000-5Mk2, αλλά αναμένεται και συμπληρωματική παραγγελία. Τα MICA θα επαναπιστοποιηθούν, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και για το απόθεμα των Exocet AM39, που τα Rafale μπορούν να αξιοποιούν χωρίς πρόβλημα ή ανάγκη περαιτέρω τροποποιήσεων. Φυσικά θα κάνουν χρήση και των SCALP EG, καθώς μπορούν να φέρουν δυο SCALP EG σε κάθε έξοδο, τον διπλάσιο αριθμό από ότι τα Mirage 2000-5Mk2.

Τα Rafale είναι ελάχιστα, μόλις 18, κι αν όλα πάνε καλά θα γίνουν 36 ή 40 στο μέλλον. Συνεπώς, θα έχουν την ίδια αποστολή που έχουν σήμερα τα Mirage 2000-5Mk2, εναέρια κυριαρχία, με ταυτόχρονη δυνατότητα αποστολών στρατηγικής κρούσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες