Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Είναι πολύ απλά τα πράγματα: Η Αθήνα να τιμήσει την υπογραφή της… Κυρώσεις και στην Τουρκία

(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2020. «Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στις 28 Αυγούστου 2020, στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) συμφωνήθηκε να συνδεθεί η απόφαση για τις πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης Τουρκίας, που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έγκριση κυρώσεων για το αυταρχικό καθεστώς της Λευκορωσίας.

Επρόκειτο για μία ορθή απόφαση, που κάλυπτε τις ανησυχίες της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας. Σημειώνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποστήριξε τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έθεσε στους υπόλοιπους υπουργούς των χωρών-μελών της Ε.Ε. τα στοιχεία για τις παρανομίες της Τουρκίας.

Την Κύπρο υποστήριξαν και άλλοι υπουργοί. Μην ακούτε τι λένε τώρα οι Γερμανοί, οι δημοσιογράφοι τους και οι ελληνικές αδιάντροπες “γραφίδες”, που βρίσκονται στην υπηρεσία όσων μισούν την Κύπρο και το λαό της.

  • Από τότε μέχρι σήμερα, συνέβησαν διάφορα γεγονότα. Η Καγκελάριος Μέρκελ με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, οδήγησε την Αθήνα και την Άγκυρα σε διάλογο, αλλά χωρίς να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι πρόκειται για τις γνωστές «διερευνητικές επαφές», οι οποίες πάλι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, διότι εκεί θα οδηγήσει τα πράγματα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θα παρουσιάσει στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες απαιτήσεις του, λογικά η ελληνική αντιπροσωπεία θα απαντήσει αρνητικά -δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα απαντήσει διαφορετικά- και ο καθένας θα επιστρέψει στο …σπίτι του για να διαχειριστεί το γνωστό «παιγνίδι απόδοσης ευθυνών».

Όπως πάντα, με τη βοήθεια του Βερολίνου, που παίζει βρώμικο ρόλο, αρκετοί θα κατηγορήσουν την Ελλάδα για το αδιέξοδο. Και τι έγινε… Θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα; Όχι βέβαια.

Τι θα ακολουθήσει του αδιεξόδου; Ο καθένας καταλαβαίνει. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα βγάλει ξανά το στόλο στην περιοχή του Καστελόριζου -όχι ότι έφυγε ποτέ- και μαζί του θα εμφανιστεί και το γεωτρύπανο. Είναι ως να διαβάζουμε ανοικτή επιστολή…

  • Η ανακοίνωση για την έναρξη του ερμαφρόδιτου διαλόγου, είχε θύμα την Κύπρο. Δυστυχώς η Αθήνα, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον, φρόντισε να φύγει το Oruc Reis από το Καστελόριζο, αλλά όχι και το Barbaros και το Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερα και χθες πρόκειται για μέγα λάθος, που η ελληνική κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της. Πως θα γίνεται ο διάλογος όταν ο Ερντογάν μπορεί να εκβιάζει την Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ; Και θα το κάνει ο Τούρκος Σουλτάνος για να «σπάσει» και την εκλογική βάση του κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό. Ήδη ράγισε το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος μας στέλνουν απογοητευμένα μηνύματα.

Λαμβάνουμε μηνύματα και από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι είναι στο στυλ «να φάμε τους Τούρκους» και άλλοι, οι γνωστοί εθνομηδενιστές, υποστηρίζουν ότι η …Τουρκία έχει δίκιο! Αναρωτήθηκα πολλές φορές τι στο καλό κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και γιατί δεν καθαρίζει το κόμμα του από τους ψεκασμένους, αλλά προφανώς ψάχνω ψύλλους στα άχυρα.

Εν πάση περιπτώσει, η Κύπρος αφέθηκε να παλεύει μόνη της στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Η Λευκωσία ζήτησε το αυτονόητο στη βάση της απόφασης του Βερολίνου. Κυρώσεις και στον δικτάτορα της Λευκορωσίας, αλλά και στον αυταρχικό ηγέτης της Τουρκίας. Αυτό δεν αποφασίστηκε στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich); Φυσικά… Αυτό ακριβώς αποφασίστηκε.

  • Ο συνάδελφος Νίκος Μελέτης είχε αποκαλύψει το επίμαχο  απόσπασμα της απόρρητης καταγραφής της σύνοψης  του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών (Gymnich) της 28ης Αυγούστου. Διαβάστε:

«…Μακρά συζήτηση για την Τουρκία, με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων. Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις. Όπως και για τη Λευκορωσία, η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής  (το αργότερο από το FAC). Η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με θετικές κατευθύνσεις (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση του περιοριστικού μέτρου που στοχεύει τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας….».

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα «σάπια» οι Γερμανοί, οι δημοσιογράφοι τους και οι φαιδρές «γραφίδες» της Αθήνας και της Λευκωσίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέτει κανένα βέτο. Απαιτεί να γίνει σεβαστεί η απόφαση της 28ης Αυγούστου, που υποστήριξαν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Κυρώσεις και στη Λευκορωσία και στην κατοχική δύναμη.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανέβει στο τρένο και να απαιτεί το ίδιο πράγμα: Να γίνει σεβαστή η απόφαση για κυρώσεις και στο Λουκασένκο και στον Ερντογάν. Ας πάει στο διάλογο με την Τουρκία. Ποιος απορρίπτει ένα πραγματικό και γνήσιο διάλογο; Αλλά, πρέπει να ψηφιστούν οι κυρώσεις και όσο η Τουρκία δεν προκαλεί, να παραμείνουν στο «ψυγείο». Οτιδήποτε άλλο υποστηρίξει η Αθήνα, θα είναι μπάτσος στο πρόσωπο της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΣ: Υπενθυμίζουμε ότι η κατοχική δύναμη έχει επιβάλει, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου. Η λεγόμενη αποκλιμάκωση, που υποτίθεται ότι πέτυχε η κ. Μέρκελ, πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο. Χωρίς αποκλιμάκωση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και χωρίς αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα οδηγείται σε διάλογο-«αυτοκτονία». Και στο τέλος θα χάσει και τη μεγάλη υποστήριξη που απολαμβάνει στο εσωτερικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες